Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руски и американски войници делят една и съща военна база в Нигер

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди, че руски военен персонал е влязъл във въздушна база в Нигер, която е домакин на американски сили. Базата беше ключова за разузнавателните дронове на САЩ в Африка.

Новината за руското разполагане във въздушната база идва, след като военните ръководители на Нигер информираха Вашингтон през март, че трябва да изтегли близо 1000 американски военни, разположени в страната.

Руснаците са се установили на територията на военновъздушна база 101, като използват отделен хангар. Източник на Ройтерс нарече ситуацията „не много добра, но управляема в краткосрочен план“. САЩ са предупредили  властите в Нигер, че американците не могат да бъдат в една база с руснаците.

Руските и американските войски са в непосредствена близост на фона на напрежението между Москва и Вашингтон заради конфликта в Украйна.

Американските войници в Нигер се занимаваха с антитерористични дейности и заедно с местни служители патрулираха в страната. Миналата година в Нигер имаше военен преврат, който Вашингтон нарече незаконен. През март новата нигерийска власт поиска изтеглянето на американския контингент и след поредица от опити за решаване на въпроса Вашингтон се съгласи да го направи в рамките на месеци.

Американската военновъздушна база 101 е построена преди шест години на цена от 110 милиона долара. Източници на Bloomberg в началото на годината говориха за планове за разполагане на руския Африкански корпус в Нигер, който е предназначен да замени мисиите на ЧВК „Вагнер“ на континента. Планирано е това подразделение да бъде сформирано от бивши и настоящи наемници от „Вагнер“, а след това да бъде изпратено в още четири държави: Либия, Централноафриканската република, Мали и Буркина Фасо.

През април РИА Новости съобщи за пристигането на руски инструктори в Нигер. „Донесохме със себе си образователната и материална база за обучение на различни специалисти“, разказа един от пристигащите пред агенцията.

Основната причина за връзката между руските власти и Нигер е защитата на новата власт от страна на Москва, според Ибрахим Яхая, старши анализатор за Сахел в Международната кризисна група. „Единственото, от което се страхуват, е въздушна атака. Страната, която ще им осигури противовъздушна отбрана, това е ролята на Русия“, обясни експертът пред FT.

„Истинското предимство на руснаците пред САЩ е, че те имат оръжия и ги продават, включително малки оръжия и хеликоптери. В Африка има много проблеми със сигурността, а африканците се нуждаят от оръжия“,  според американски военни, цитирани от Politico.

Още по темата: Ще има ли война и в Африка? Нигер, Мали и Буркина Фасо се обединиха срещу Запада

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. В Берлин изгоря завод, произвеждащ компоненти за системата за противовъздушна отбрана Iris-T
    В Берлин частично изгоря завод, произвеждащ компоненти за системата за противовъздушна отбрана Iris-T. На предприятието са нанесени сериозни материални щети, във въздуха са постъпили продукти от горенето на различни вредни вещества. Дим се разпростира над Западен Берлин. Очакват се дежурните обвинения срещу Петров и Боширов, дошли да видят Бранденбургската врата.

    Уничтожение немецкого ЗРК „Ирис-Т“ в Харьковской области 03 Май 2024 17:54ч.
    https://colonelcassad.livejournal.com/9131574.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.