Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руски подводници, въоръжени с ракети „Калибър“, масово напуснаха базата си в Новоросийск

Кораби и подводници на руския флот, въоръжени с крилати ракети „Калибър“, масово напуснаха базата си в Новоросийск в Черно море. Това е много необичайно и може да показва текущи операции, съобщи специализираният сайт Naval News.

Групата включва десантния кораб „Пьотр Моргунов“ – клас „Иван Грен“ проект 11711, най-големият десантен кораб в Черно море, както и  всичките три подводници от клас Проект 636.3 Improved-Kilo, които се намират в базата. Анализът показва, че други военни кораби също са плавали, оставяйки само няколко военни  и помощни кораби в пристанището.

Наскоро „Пьотр Моргунов“ трябваше да превозва доставки от Русия до Севастопол след украинската атака на Кримския мост на 8 октомври 2022 г. Въпреки че Русия успя да извърши някои ремонти, мостът остава с ограничен капацитет. Десантните кораби на руския флот в момента се използват и като транспортни. Въпреки това, едновременното плаване на подводниците предполага, че това може да е нещо повече от мисия за снабдяване, твърди Naval News.

Едно от обясненията може да е, че масовото излизане може да е тренировка за проверка на готовността на екипажите. Или евентуално предпазна мярка срещу входяща заплаха.

Досега базата не е била атакувана от украинските дронове. От друга страна, въпреки разстоянието си от контролираното от Украйна крайбрежие, тя е в обсега на украинските морски дронове.

Подводниците от клас Improved-Kilo се използват за удари срещу Украйна с крилати ракети „Калибър“. Те бяха до голяма степен изтеглени от Севастопол в Крим през септември 2022 г. след атаки на украински дронове срещу пристанищния град.

Това обаче не обяснява масовото отплаване от базата, защото би било уникално и трите подводници да участват в една атака. Нещо повече, комбинацията от кораби-амфибии и подводници също подсказва, че не става въпрос за ракетни удари.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.