Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руски подводници, въоръжени с ракети „Калибър“, масово напуснаха базата си в Новоросийск

Кораби и подводници на руския флот, въоръжени с крилати ракети „Калибър“, масово напуснаха базата си в Новоросийск в Черно море. Това е много необичайно и може да показва текущи операции, съобщи специализираният сайт Naval News.

Групата включва десантния кораб „Пьотр Моргунов“ – клас „Иван Грен“ проект 11711, най-големият десантен кораб в Черно море, както и  всичките три подводници от клас Проект 636.3 Improved-Kilo, които се намират в базата. Анализът показва, че други военни кораби също са плавали, оставяйки само няколко военни  и помощни кораби в пристанището.

Наскоро „Пьотр Моргунов“ трябваше да превозва доставки от Русия до Севастопол след украинската атака на Кримския мост на 8 октомври 2022 г. Въпреки че Русия успя да извърши някои ремонти, мостът остава с ограничен капацитет. Десантните кораби на руския флот в момента се използват и като транспортни. Въпреки това, едновременното плаване на подводниците предполага, че това може да е нещо повече от мисия за снабдяване, твърди Naval News.

Едно от обясненията може да е, че масовото излизане може да е тренировка за проверка на готовността на екипажите. Или евентуално предпазна мярка срещу входяща заплаха.

Досега базата не е била атакувана от украинските дронове. От друга страна, въпреки разстоянието си от контролираното от Украйна крайбрежие, тя е в обсега на украинските морски дронове.

Подводниците от клас Improved-Kilo се използват за удари срещу Украйна с крилати ракети „Калибър“. Те бяха до голяма степен изтеглени от Севастопол в Крим през септември 2022 г. след атаки на украински дронове срещу пристанищния град.

Това обаче не обяснява масовото отплаване от базата, защото би било уникално и трите подводници да участват в една атака. Нещо повече, комбинацията от кораби-амфибии и подводници също подсказва, че не става въпрос за ракетни удари.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.