Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руските сили превземат ключовия град Соледар

Руските сили са на път да превземат ключовия град Соледар от украинските военни, заяви ръководителят на ДНР в Донецк Денис Пушилин.

Боевете между руските и украинските войски сега се водят в западната част на града, добави той.

Соледар, който имаше население от около 10 000 души преди конфликта, се намира на десет километра северно от Бахмут/Артьомовск и се смята, че контролът над него е от решаващо значение за изхода на войната в Донбас.

Твърденията на Пушилин бяха подкрепени от Министерството на отбраната на Великобритания, което заяви в доклад на разузнаването, че „през последните четири дни силите на Русия и руската частна военна компания „Вагнер“ са направили тактически напредък в малкия град Соледар в Донбас и вероятно контролират по-голямата част от населеното място“.

Британското министерство обаче предположи, че този засилен натиск все още няма да позволи на руснаците да обгърнат Бахмут/Артьомовск, тъй като „украинските сили поддържат силни отбранителни линии в дълбочина и контролират маршрутите за доставки“.

В понеделник заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх също заяви, че според американски данни „голяма част от Соледар е под контрола на руснаците“.

Украинският президент Владимир Зеленски призна в обръщение в неделя, че ситуацията в Соледар е „много трудна“ за военните в страната.

Районът около Бахмут/Артьомовск, който включва Соледар, е „едно от най-кървавите места по фронтовата линия“, каза той, обещавайки, че украинските войски ще продължат да се противопоставят на руската офанзива „независимо от всичко“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.