Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руските сили превземат ключовия град Соледар

Руските сили са на път да превземат ключовия град Соледар от украинските военни, заяви ръководителят на ДНР в Донецк Денис Пушилин.

Боевете между руските и украинските войски сега се водят в западната част на града, добави той.

Соледар, който имаше население от около 10 000 души преди конфликта, се намира на десет километра северно от Бахмут/Артьомовск и се смята, че контролът над него е от решаващо значение за изхода на войната в Донбас.

Твърденията на Пушилин бяха подкрепени от Министерството на отбраната на Великобритания, което заяви в доклад на разузнаването, че „през последните четири дни силите на Русия и руската частна военна компания „Вагнер“ са направили тактически напредък в малкия град Соледар в Донбас и вероятно контролират по-голямата част от населеното място“.

Британското министерство обаче предположи, че този засилен натиск все още няма да позволи на руснаците да обгърнат Бахмут/Артьомовск, тъй като „украинските сили поддържат силни отбранителни линии в дълбочина и контролират маршрутите за доставки“.

В понеделник заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх също заяви, че според американски данни „голяма част от Соледар е под контрола на руснаците“.

Украинският президент Владимир Зеленски призна в обръщение в неделя, че ситуацията в Соледар е „много трудна“ за военните в страната.

Районът около Бахмут/Артьомовск, който включва Соледар, е „едно от най-кървавите места по фронтовата линия“, каза той, обещавайки, че украинските войски ще продължат да се противопоставят на руската офанзива „независимо от всичко“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.