Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руските военни рисуват силуети на подводници, за да заблудят украинските ракети

Руските военни са прибегнали до необичайна тактика за заблуда на крилати ракети. Те рисуват силуети на военна техника върху военни съоръжения. Първоначално тази практика се използваше на летища, където се появиха силуети на самолети, а сега те прибягват до нея на морски кейове, имитирайки изображения на подводници.

Тази нестандартна отбранителна мярка за първи път беше забелязана на 25 февруари на пристанището в Новоросийск, където се появи чертеж, наподобяващ подводница от проекта 636.3 „Варшавянка“. Този тип подводници се експлоатират активно в състава на 4-та бригада на Черноморския флот на на Русия.

Сателитно изображение, публикувано от МО на Великобритания, показва истинска руска подводница, а до нея има нарисуван силует.

Такива изображения на силуети не могат да заблудят спътниците. Подобна тактика обаче може да бъде ефективна срещу крилати и противокорабни ракети, чиито системи за насочване допълнително използват изображения на целта, за да подобрят точността на удара.

Освен фалшиви силуети, в руската авиобаза „Енгелс-2“ беше забелязана още една интересна практика: използването на автомобилни гуми като защитни покрития за два модела руски бомбардировачи – Ту-95 и Ту-160.

В началото на септември миналата година в социалните мрежи се появиха сателитни снимки, показващи руски бомбардировачи, покрити с автомобилни гуми. Първоначалният коментар клонеше към осмиване на тази проява на „руска изобретателност“. Въпреки това експерти, добре запознати с военните технологии, по-късно обосноваха стратегическите цели зад такива неконвенционални мерки.

След това се появиха снимки на строителството на  мобилни хангари за руските изтребители и бомбардировачи, които са структурно проектирани със стоманени колони и пресичаща се покривна решетка за повишена издръжливост.

Още по темата: Сателитите „Умбра“: Отраженията на сигнала от руските бомбардировачи Ту-95 и Ту-160 не отговарят на познатата геометрия

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.