Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руският Джеймс Бонд, за чието залавяне САЩ обявиха $7 млн. награда, разкри как е избягал от ареста си

41-годишният руснак Артьом Ус заяви, че слуховете за шпионско участие в бягството му от Италия са „нелепи“. САЩ обявиха награда от 7 милиона долара за ареста му, а италианските медии го нарекоха руския Джеймс Бонд.

Синът на губернатора на Красноярска област Александър Ус беше арестуван през март миналата година в Италия, докато летеше за Турция. След ареста му САЩ го обвиниха в нарушаване на санкциите на Вашингтон срещу Венецуела, износ на американска военна технология и пране на пари.

Малко след като Италия одобри екстрадицията му в САЩ, Ус избяга, докато се намираше под домашен арест близо до Милано и се появи отново в Русия две седмици по-късно. Италианските медии предположиха, че бягството му е организирано от руските специални служби.

„Аз съм бизнесмен, а не герой на Бонд“, заяви Ус писмено чрез своите адвокати пред руската медия RBK. Той описа бягството като нещо, което се е случило „напълно неочаквано“.

Ус твърди, че се е готвил за дълга съдебна битка и е бил оптимист поради „очевидната политизация и слабите аргументи на обвинението“. Въпреки това той също се е чувствал в капан на територията на НАТО „по време на новата Студена война“ и е бил подложен на чести проверки от италиански карабинери, които според него „имат право да стрелят, за да убиват“.

Според правителството на САЩ групата, която е спасила Ус, се е представила за шофьори на доставки, за да го изведат от резиденцията му близо до Милано, свалили са електронната гривна на глезена му и след това по някакъв начин са го закарали през Северна Италия, Словения и Хърватия до Сърбия.

Ус каза, че бягството му е подхранвало „конспиративни теории за руски шпиони и олигарси“ в целия италиански интернет и телевизии, но в същото време намекна, че е възможно държавата да стои зад това.

„Когато американските власти използват каквито и да било средства за спасяване на своите граждани, това се счита за оправдано и те с гордост правят филми за това. Защо тогава Русия да няма право да действа по същия начин, ако е необходимо?, добави Ус.

След като пристигна в Русия миналия април, Ус каза само, че е прибягнал до „нестандартни средства“, за да се върне у дома, което той смята за оправдано при обстоятелствата, когато Западът „играе без правила“.

Баща му предположи, че делото срещу него може да е било политически мотивирано, като американците са се опитвали да осигурят затворник, когото биха могли да разменят за един от техните заподозрени или осъдени шпиони, задържани в Русия, като бившия морски пехотинец Пол Уелън.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.