Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руският флот спря атака с украински морски дронове в Черно море близо до Варна и Бургас

Украински морски дронове са се опитали да атакуват два руски кораба, натоварени със задачата да наблюдават навигацията в югозападната част на Черно море, на около 340 километра от Севастопол, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. От картата, показваща мястото на атаката, публикувана в Телеграм канала Военен наблюдател, обаче се вижда, че инцидентът е по-близо до българското крайбрежие, отколкото да руското и украинското.

„Тази вечер въоръжените сили на Украйна направиха неуспешен опит да атакуват патрулните кораби „Сергей Котов“ и „Василий Биков“ от Черноморския флот с три безпилотни катера“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Всички морски дронове са били унищожени от руския флот, като и двата кораба продължават операциите в района, се казва в изявлението.

Междувременно малко преди атаката през територията на България е прелетял американски разузнавателен дрон RQ-4B Global Hawk в посока Черно море. Той е извършил част от полета с изключен транспордер, според FlightRadar24.

Руският флот спря атака с украински морски дронове в Черно море близо до Варна и Бургас

„Сергей Котов“ вече попадна под украинска атака с дронове в същия район миналата седмица, според Министерството на отбраната на Русия, което добави, че плавателният съд е унищожил и двата морски дрона, участващи в нападението, на разстояние 1 000 и 800 метра.

През последните месеци Киев засили атаките с дронове срещу полуостров Крим, включително Севастопол, който служи като ключова база за руския Черноморски флот. Миналия месец Министерството на отбраната заяви, че е прихванало масова атака с дронове по критична инфраструктура на полуострова, включващ близо 30 безпилотни летателни апарата.

Това стана и след нападение с украински морски дрон на Кримския мост, което повреди един участък от пътното платно и отне живота на семейство (майка и баща), и рани непълнолетната им дъщеря.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.