Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руското МО: Американският дрон е летял с изключени транспондери към руската граница

Руските изтребители не са използвали въздушно оръжие, не са влизали в контакт с американския дрон, заяви руското министерство на отбраната (МО), коментирайки инцидента с американския безпилотен летателен апарат над Черно море. Според съобщението американският MQ-9 Reaper е летял с изключени транспондери към руската граница.

Американският дрон MQ-9 падна в Черно море във вторник сутринта поради собственото си рязко маневриране, руските изтребители не влязоха в контакт с него и не използваха оръжие, съобщи министерство на отбраната на Русия.

„В резултат на рязко маневриране около 09:30 московско време безпилотният летателен апарат MQ-9 влезе в неконтролиран полет със загуба на височина и се сблъска с водната повърхност. Руските изтребители не са използвали въздушно оръжие, не са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат и са се върнали благополучно в базата си“, се казва в изявлението.

Министерството уточни, че сутринта на 14 март контролът на въздушното пространство на руските Въздушно-космически сили е регистрирал полета на американския безпилотен летателен апарат MQ-9 над Черно море в района на Кримския полуостров в посока руската държавна граница.

Полетът на дрона „е извършен с изключени транспондери, нарушаващи границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, създадена с цел провеждане на специална военна операция, съобщена на всички ползватели на международното въздушно пространство и публикувана в съответствие с международните стандарти“, отбеляза министерството на отбраната.

Руските изтребители от дежурните сили за противовъздушна отбрана бяха вдигнати, за да идентифицират нарушителя, пише в съобщението на министерството.

Според Европейското командване на САЩ рано тази сутрин два руски Су-27 са извършили прехващане на MQ-9 Reaper на ВВС на САЩ на мисия над Черно море, като в един момент един от руските изтребители е „закачил“ дрона и го е повредил.

„Приблизително в 7:03 сутринта (централноевропейско време) един от руските самолети Су-27 удари перката на MQ-9, което накара американските сили да свалят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка Су-27 изсипаха гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин.“, е версията на американското командване за Европа и Африка. Вашингтон е извикал руския посланик за обяснения във връзка с инцидента.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.