Разследвания и новини без цензура

петък, 24 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руското МО: Американският дрон е летял с изключени транспондери към руската граница

Руските изтребители не са използвали въздушно оръжие, не са влизали в контакт с американския дрон, заяви руското министерство на отбраната (МО), коментирайки инцидента с американския безпилотен летателен апарат над Черно море. Според съобщението американският MQ-9 Reaper е летял с изключени транспондери към руската граница.

Американският дрон MQ-9 падна в Черно море във вторник сутринта поради собственото си рязко маневриране, руските изтребители не влязоха в контакт с него и не използваха оръжие, съобщи министерство на отбраната на Русия.

„В резултат на рязко маневриране около 09:30 московско време безпилотният летателен апарат MQ-9 влезе в неконтролиран полет със загуба на височина и се сблъска с водната повърхност. Руските изтребители не са използвали въздушно оръжие, не са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат и са се върнали благополучно в базата си“, се казва в изявлението.

Министерството уточни, че сутринта на 14 март контролът на въздушното пространство на руските Въздушно-космически сили е регистрирал полета на американския безпилотен летателен апарат MQ-9 над Черно море в района на Кримския полуостров в посока руската държавна граница.

Полетът на дрона „е извършен с изключени транспондери, нарушаващи границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, създадена с цел провеждане на специална военна операция, съобщена на всички ползватели на международното въздушно пространство и публикувана в съответствие с международните стандарти“, отбеляза министерството на отбраната.

Руските изтребители от дежурните сили за противовъздушна отбрана бяха вдигнати, за да идентифицират нарушителя, пише в съобщението на министерството.

Според Европейското командване на САЩ рано тази сутрин два руски Су-27 са извършили прехващане на MQ-9 Reaper на ВВС на САЩ на мисия над Черно море, като в един момент един от руските изтребители е „закачил“ дрона и го е повредил.

„Приблизително в 7:03 сутринта (централноевропейско време) един от руските самолети Су-27 удари перката на MQ-9, което накара американските сили да свалят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка Су-27 изсипаха гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин.“, е версията на американското командване за Европа и Африка. Вашингтон е извикал руския посланик за обяснения във връзка с инцидента.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.