Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руското разузнаване обвини САЩ, че продължават да използват терористи в Сирия

САЩ все още работят с „Ислямска държава“ и други терористични групировки за извършване на атаки срещу правителствените сили в Сирия, заяви ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин.

Според доклад на руското разузнаване, публикуван в понеделник, американската военна база Ат Танф в Южна Сирия координира подривните дейности, като действията на терористичните групи са планирани от представители на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, както и от служители на американското разузнаване.

СВР заяви, че специална роля е отредена на т.нар. Свободна сирийска армия, която се състои от кюрдски и арабски отряди, действащи в централните и североизточните части на Сирия. „Чрез тях американците и техните британски съюзници работят с нелегалните формирования на „Ислямска държава“, които все още остават в отдалечени райони на страната“, се твърди в доклада.

„Ислямаска държава“ беше инструктирана да подбужда военни действия в сирийския Югозапад (провинциите Суейда и Дераа), в централната част на страната (Хомс) и източно от река Ефрат (Ракка, Дер Зур). За това се планира да се образуват няколко отряда радикали с общ брой около 300 души. След специално обучение те ще участват в атаки срещу военни обекти в Сирия и Иран“, се добавя в изявлението.

СВР твърди, че САЩ също възнамеряват да използват терористи в региона около столицата Дамаск за изпълнение на задачи като отвличане на руски и ирански военнослужещи.

В допълнение към координирането на действията на ислямистките групировки, Вашингтон предоставя на терористите оръжия, според СВР. Няколко десетки пикапи с тежки картечници, както и редица ракетни системи като NLAW, TOW и Igla MANPADS ще бъдат предадени на бойците в близко бъдеще, се твърди в доклада.

През февруари СВР съобщи, че САЩ използват ислямистки екстремисти, за да планират терористични атаки в Русия и бившите съветски републики. Вашингтон обучава около 60 терористи в базата „Ал Танф“ да правят самоделни взривни устройства и да ги използват за насочване към дипломати, държавни служители, служители на реда и военни, твърди разузнавателната служба.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.