Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

С обсег от 6 500 км. новата руска крилата ракета Х-БД покрива цяла Европа и части от САЩ

Русия твърди, че е произвела нова крилата ракета с въздушно изстрелване с голям обсег, Х-БД, и че сега въоръжава своите стратегически бомбардировачи Ту-160 с това оръжие. Последните две букви БД са съкращение от „большая дальность“ (голям обсег – б.ред.).

Мистериозната ракета Х-БД се разработва от известно време, но никога досега не са публикувани снимки с нея.

Сергей Кобилаш, командирът на руската далекобойна авиация, обяви, че Ту-160 вече носят ракетата Х-БД. Изявлението му дойде по време на посещение на летище „Кневичи“, част от международното летище във Владивосток, в Далечния изток на Русия, от севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Според ТАСС  свръхзвуковият Ту-160 може да носи 12 от новите ракети Х-БД – по шест на всяка от двете ротационни пускови установки във вътрешните си оръжейни отсеци. Кобилаш заяви във видео, публикувано от ТАСС, че „бомбардировачът носи ракета Х-БД с обсег от над 6 500 км.“

Х-БД е еволюционно развитие на крилатите ракети Х-101/102, пише в анализа си специализираната медия The Drive. Една от възможностите за постигане на толкова голям обсег е миниатюризирането на вътрешните компоненти, включително бойната глава, за да се направи място за повече гориво за захранване на нейния (предполагаем) турбореактивен двигател. По-ефективен двигател и/или различен вид гориво също биха могли да допринесат за по-голям обхват, както и някои аеродинамични подобрения.

Дизайнът на Х-101/102 вече разполага с ниско радарно напречно сечение, което намалява шанса да бъде открита от вражеската противовъздушна отбрана, и същите атрибути почти сигурно ще бъдат намерени в Х-БД. От друга страна, много по-големият  обхват на Х-БД би отменил донякъде нуждата от стелт, коментира The Drive.

Разработването на ракетата е възложено от МО на Русия през август 2013 г. на компанията „Радуга“, базирана в Дубна, Московска област. Х-БД тогава се нарича „Изделие 506“ и се разработва по програма с  кодовото име „Романс“.

The Drive изчислява, че с обсег от 6 500 км. новата ракета може да покрие цяла Европа.

С обсег от 6 500 км. новата руска крилата ракета Х-БД покрива цяла Европа и части от САЩ

Ако Ту-160 изстреля Х-БД с изходна точка бази в руската Арктика, например, крилатата ракета може да порази цели в Северна Америка (източник: The Drive).

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.