Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

С този ход Китай слaга край на дипломатическата хегемония на САЩ

Най-накрая има мирно споразумение в Близкия изток. Не между Израел и арабите, а между Саудитска Арабия и Иран, чийто конфликт продължаваше от десетилетия. И то с посредничеството не на САЩ, а на Китай, коментира The New York Times.

Другата седмица президентът на Китай Си Цзинпин отива в Москва за среща с Путин, като Wall Street Journal добавя, че след визитата в Русия предстои разговор на китайския лидер и с президента на Украйна Зеленски. Това ще бъде първият им разговор от началото на войната.

Китай заема ключова роля в решаване на дългогодишни конфликти, какъвто е дългогодишната вражда между Иран и Саудитска Арабия. Дали Китай ще успее да договори мир и в Украйна, предстои да разберем, но анализаторите са скептични. Успехът на китайската дипломация в Близкия Изток обаче е повратен момент, който слага край на хегемонията на САЩ в размирния регион, анализира New York Times.

NYT С този ход Китай слaга край на дипломатическата хегемония на САЩ

Представителят на Иран Али Шамхани, китайският външен министър Уанг И и Мусаид Ал Айбан, съветник по националната сигурност на Саудитска Арабия, позират за снимка, след като Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят двустранните дипломатически отношения в Пекин, Китай, на 10 март 2023

Американците, които бяха централните действащи лица в Близкия изток през последните три четвърти век, почти винаги бяха в стаята, където се случваха нещата. А сега се оказват встрани в момент на значителна промяна. Китайците, които години наред играеха само второстепенна роля в региона, изведнъж се превърнаха в новия силен играч. А израелците, които ухажваха саудитците срещу техните общи противници в Техеран, сега се чудят какво да правят.

„Няма начин да се заобиколи – това е голяма работа“, казва Ейми Хоторн, заместник-директор по изследванията в Project on Middle East Democracy, нестопанска група във Вашингтон. „Да, Съединените щати не биха могли да сключат подобна сделка точно сега с Иран, тъй като нямаме отношения. Но в по-широк смисъл престижното постижение на Китай го вкарва в по-висока дипломатическа лига и засенчва всичко, което САЩ са успели да постигнат в региона, откакто Байдън дойде на поста.“

Белият дом на президента Байдън публично приветства възстановяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран и не изрази явна загриженост относно ролята на Пекин в сближаването на двете страни. В частни разговори помощниците на Байдън предположиха, че се обръща твърде много внимание на пробива и се присмяха на твърденията, че това показва някаква ерозия на американското влияние в региона.

Но остава неясно, казват независими анализатори, докъде всъщност ще стигне сближаването между Саудитска Арабия и Иран. След десетилетия на понякога жестока конкуренция за лидерство в Близкия изток и по-широкия ислямски свят, решението да се отворят отново посолствата, които бяха затворени през 2016 г., представлява само първа стъпка.

Това не означава, че сунитите от Рияд и шиитите от Техеран са оставили настрана всичките си дълбоки и интуитивни различия. Наистина е възможно това ново споразумение за размяна на посланици дори да не бъде изпълнено в крайна сметка, като се има предвид, че беше поставено в предпазлив двумесечен график за уточняване на подробностите.

Ключът към споразумението, според това, което саудитците са казали на американците, е ангажиментът на Иран да спре по-нататъшни атаки срещу Саудитска Арабия и да ограничи подкрепата за въоръжени групи, които атакуват кралството. Иран и Саудитска Арабия ефективно водят опустошителна прокси война в Йемен, където бунтовниците хути, обединени от Техеран, се бият със саудитските сили в продължение на осем години. Примирието, договорено с подкрепата на ООН и администрацията на Байдън миналата година, до голяма степен спря военните действия.

В началото на миналата година ООН изчисли, че повече от 377 000 души са загинали по време на войната от насилие, глад или болести. В същото време хусите са изстреляли стотици ракети и ударни дронове по Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия търсеше спиране на военните действия с Иран от години, първо чрез преговори, проведени в Багдад, които в крайна сметка не доведоха до нищо. Представители на администрацията на Байдън казват, че саудитците са ги информирали за дискусиите в Пекин, но американците изразиха скептицизъм, че Иран ще изпълни новите си ангажименти.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактическият лидер на Саудитска Арабия, който имаше силни връзки с президента Доналд Тръмп и помогна за осигуряването на 2 милиарда долара финансиране за инвестиционната фирма, създадена от Джаред Кушнер, зет на бившия президент, играе сложна дипломатическа игра, откакто г-н Байдън дойде на поста.

Байдън веднъж се зарече да потърси отговорност от Саудитска Арабия заради организирането на убийството на Джамал Хашоги, саудитски колумнист на Washington Post, живеещ в Съединените щати. Но американският президент неохотно се съгласи да посети кралството миналата година, тъй като се опитваше да намали цените на горивото, които бяха повишени отчасти от войната в Украйна.

Байдън и неговият екип бяха вбесени, когато според тях саудитците по-късно нарушиха необявеното споразумение, постигнато по време на това посещение, и ограничиха производството на петрол миналата есен, за да поддържат цената на горивото висока. В този случай официалните лица на САЩ вярваха, че принц Мохамед застава на страната на руския президент Владимир Путин, а Байдън заплаши с неуточнени „последствия“, без да наложи официално такива.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.