Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

С този ход Китай слaга край на дипломатическата хегемония на САЩ

Най-накрая има мирно споразумение в Близкия изток. Не между Израел и арабите, а между Саудитска Арабия и Иран, чийто конфликт продължаваше от десетилетия. И то с посредничеството не на САЩ, а на Китай, коментира The New York Times.

Другата седмица президентът на Китай Си Цзинпин отива в Москва за среща с Путин, като Wall Street Journal добавя, че след визитата в Русия предстои разговор на китайския лидер и с президента на Украйна Зеленски. Това ще бъде първият им разговор от началото на войната.

Китай заема ключова роля в решаване на дългогодишни конфликти, какъвто е дългогодишната вражда между Иран и Саудитска Арабия. Дали Китай ще успее да договори мир и в Украйна, предстои да разберем, но анализаторите са скептични. Успехът на китайската дипломация в Близкия Изток обаче е повратен момент, който слага край на хегемонията на САЩ в размирния регион, анализира New York Times.

NYT: С този ход Китай слaга край на дипломатическата хегемония на САЩ

Представителят на Иран Али Шамхани, китайският външен министър Уанг И и Мусаид Ал Айбан, съветник по националната сигурност на Саудитска Арабия, позират за снимка, след като Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят двустранните дипломатически отношения в Пекин, Китай, на 10 март 2023

Американците, които бяха централните действащи лица в Близкия изток през последните три четвърти век, почти винаги бяха в стаята, където се случваха нещата. А сега се оказват встрани в момент на значителна промяна. Китайците, които години наред играеха само второстепенна роля в региона, изведнъж се превърнаха в новия силен играч. А израелците, които ухажваха саудитците срещу техните общи противници в Техеран, сега се чудят какво да правят.

„Няма начин да се заобиколи – това е голяма работа“, казва Ейми Хоторн, заместник-директор по изследванията в Project on Middle East Democracy, нестопанска група във Вашингтон. „Да, Съединените щати не биха могли да сключат подобна сделка точно сега с Иран, тъй като нямаме отношения. Но в по-широк смисъл престижното постижение на Китай го вкарва в по-висока дипломатическа лига и засенчва всичко, което САЩ са успели да постигнат в региона, откакто Байдън дойде на поста.“

Белият дом на президента Байдън публично приветства възстановяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран и не изрази явна загриженост относно ролята на Пекин в сближаването на двете страни. В частни разговори помощниците на Байдън предположиха, че се обръща твърде много внимание на пробива и се присмяха на твърденията, че това показва някаква ерозия на американското влияние в региона.

Но остава неясно, казват независими анализатори, докъде всъщност ще стигне сближаването между Саудитска Арабия и Иран. След десетилетия на понякога жестока конкуренция за лидерство в Близкия изток и по-широкия ислямски свят, решението да се отворят отново посолствата, които бяха затворени през 2016 г., представлява само първа стъпка.

Това не означава, че сунитите от Рияд и шиитите от Техеран са оставили настрана всичките си дълбоки и интуитивни различия. Наистина е възможно това ново споразумение за размяна на посланици дори да не бъде изпълнено в крайна сметка, като се има предвид, че беше поставено в предпазлив двумесечен график за уточняване на подробностите.

Ключът към споразумението, според това, което саудитците са казали на американците, е ангажиментът на Иран да спре по-нататъшни атаки срещу Саудитска Арабия и да ограничи подкрепата за въоръжени групи, които атакуват кралството. Иран и Саудитска Арабия ефективно водят опустошителна прокси война в Йемен, където бунтовниците хути, обединени от Техеран, се бият със саудитските сили в продължение на осем години. Примирието, договорено с подкрепата на ООН и администрацията на Байдън миналата година, до голяма степен спря военните действия.

В началото на миналата година ООН изчисли, че повече от 377 000 души са загинали по време на войната от насилие, глад или болести. В същото време хусите са изстреляли стотици ракети и ударни дронове по Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия търсеше спиране на военните действия с Иран от години, първо чрез преговори, проведени в Багдад, които в крайна сметка не доведоха до нищо. Представители на администрацията на Байдън казват, че саудитците са ги информирали за дискусиите в Пекин, но американците изразиха скептицизъм, че Иран ще изпълни новите си ангажименти.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактическият лидер на Саудитска Арабия, който имаше силни връзки с президента Доналд Тръмп и помогна за осигуряването на 2 милиарда долара финансиране за инвестиционната фирма, създадена от Джаред Кушнер, зет на бившия президент, играе сложна дипломатическа игра, откакто г-н Байдън дойде на поста.

Байдън веднъж се зарече да потърси отговорност от Саудитска Арабия заради организирането на убийството на Джамал Хашоги, саудитски колумнист на Washington Post, живеещ в Съединените щати. Но американският президент неохотно се съгласи да посети кралството миналата година, тъй като се опитваше да намали цените на горивото, които бяха повишени отчасти от войната в Украйна.

Байдън и неговият екип бяха вбесени, когато според тях саудитците по-късно нарушиха необявеното споразумение, постигнато по време на това посещение, и ограничиха производството на петрол миналата есен, за да поддържат цената на горивото висока. В този случай официалните лица на САЩ вярваха, че принц Мохамед застава на страната на руския президент Владимир Путин, а Байдън заплаши с неуточнени „последствия“, без да наложи официално такива.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.