Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

С този ход управляващите ще фалират „Булгартрансгаз“, за да бъде приватизиран евтино

Българският парламент гласува налагане на данък върху руския природен газ, който се транзитира през нашата територия. Управляващите приеха набързо закона, публикуван в петък и влизащ в сила незабавно. Той въвежда такса от 20 лева (10,76 долара) за мегаватчас газ с руски произход. Това е около 20% от цената на европейския еталон за газ, търгуван в регионалния хъб Амстердам, обясни председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

Българските управляващи въведоха санкционната мярка без да са провели съгласуване със засегнатите страни. Пряко засегнати са Северна Македония, Сърбия и Унгария, които ще ограничат ползването на транзита през България. Tова вече планира Гърция, която досега транзитираше руски газ през България, но ще избере транзитно трасе през Турция.

Според газовия експерт крайният резултат от българската инициатива “По католици от Папата” е срив на българския транзит на природен газ, фалиране на “Булгартрансгаз” за евтинa приватизaция, а след огледални мерки от пострадалите Гърция, Сърбия и Унгария в транспорта и комуникациите и търговска изолация на страната ни в региона, и срив на българската икономика.

Сръбският президент Александър Вучич реагира остро на новината, че българският парламент гласува вдигане на таксите за транзита на газ. Сърбия разчита основно на внос на руски газ, а България наложи специална такса, ако синьото гориво е с произход Русия.

„Това е голям проблем за нас, ще вдигне цената на газа драстично, с допълнителни 100 евро за 1000 куб. м газ. Това са ужасни увеличения, така че ще говорим с тях. Това не трябва да се отнася за Сърбия“, каза Вучич, цитиран от сръбската медия „Политика“. Той заяви, че ще говори с президента Румен Радев за решението на България, тъй като не е обсъдено със сръбската страна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Управляващите не са българи и поради това се стараят да остане само една територия наречена България но без народ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.