Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Събориха къщата на Димитър Талев в Прилеп

„Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (македонската Агенция за национална безопасност- б.р.) чрез местен вандал вече я събори“. Това съобщи във Фейсбук Виктор Стоянов от фондация „Македония“. Той публикува снимка на разрушената къща.

Родната къща на Димитър Талев е описана като дома на фамилията Глаушеви в най-известния роман на писателя „Железният светилник“.

„През изминалата нощ родната къща на Талев е съборена с чук от македонисти. Според полицията била паднала от дъжда. Информацията ми е, че посегателството е извършено с чук от пиян македонист. Виновните не са те. Беше ясно, че ще има опити за посегателства. ВИНОВНИ СА КРЪСТЮ КРЪСТЕВ, МАРИЯ ГАБРИЕЛ И НАЙ-ВЕЧЕ МАНОЛ ПЕЙКОВ! Благодарим на сглобката, че се грижи за културното ни наследство“. Това написа във Фейсбук Димитър Панчев – родственик на писателя.

През септември миналата година наследниците на Димитър Талев организираха протест пред министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на  писателя в Прилеп. Те попитаха депутата от ПП-ДБ Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април през фондацията му от дарения от българи, в размер на 200 000 лв., с които трябваше да бъде купена къщата.

След новината за събарянето й Манол Пейков публикува пореден пост във Фейсбук, оправдавайки забавянето си.

„През последните около 400 дни не съм спрял и за миг да мисля и работя за придобиването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Събраните от вас пари са в сметката ми до стотинка – и са достатъчни за купуване на договорените 2/3 (собствеността на Снежана – настоящата собственичка – б.р.) и (поне първоначално) укрепване и възстановяване на къщата. Готов съм да тръгна за Прилеп за финализиране на сделката във всеки един момент – и се надявам и очаквам това да се случи възможно най-скоро“, написа депутатът от ПП.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Кои са тези които са дали пари на този мухъл – как може да се доверявате на такива боклуци , вие луди ли сте ???

  2. За 200 000лв., толкова… Манолчо, този „мъж на годината“ много обича даренията.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.