Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Съд в Ирак издаде заповед за арест на Доналд Тръмп

Президентът на Върховния съдебен съвет на Ирак Фаик Зайдан обяви, че е издадена заповед за арест на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи агенция „Багдад днес“.

Зайдан съобщи в специално изявление, че иракският съд е издал заповед за арест на бившия американски президент, който призна, че е дал зелена светлина за убийството на иранския висш командир Касем Солеймани и иракския му колега Абу Махди ал Мухандис при удар с дрон в началото на 2020 г.

Ръководителят на иракския съдебен съвет направи коментарите по време на третата годишнина от убийството на Солеймани в Багдад, където присъстваха няколко видни иракски служители, включително премиерът Мохамед Шиа ал Судани.

В речта си Зидан осъди смъртоносния удар и заяви, че бившият президент Тръмп, който официално „призна, че е извършил престъплението“, е получил заповед за арест от най-висшия съд на страната.

„Защо все още не е подведен под отговорност за това отвратително престъпление?“ попита Зайдан.

Още през април 2022 г. иранското външно министерство наложи санкции както на настоящи американски служители, така и на бивши служители, според официално съобщение.

Девет американски служители бяха добавени към списъка със санкции на Иран за подкрепа на тероризма по света, а 15 други американски служители бяха добавени за нарушения на правата на човека.

Иранското външно министерство заяви, че определените служители „са участвали в подкрепата, организирането и налагането на едностранни принудителни мерки на САЩ срещу народа и правителството на Иран. Те също така са финансирали и подкрепяли терористични групи и терористични актове срещу Иран, както и репресивните мерки на  Израел в региона, особено срещу палестинския народ“.

Сред обявените имена са генералът в оставка Джордж У. Кейси-младши, адвокатът на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, бившият кандидат за вицепрезидент на САЩ и сенатор Джо Либерман, посланикът на САЩ в Ливан Дороти Ший и бившият посланик на САЩ в Израел Дейвид Фридман.

Джулиани беше съветник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който нареди убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани на 3 януари 2020 г.

Джулиани също е бил гост на няколко  конференции „Свободен Иран“, проведени от Mujahideen-e-Khalk (MEK), организация, ръководена от ирански емигранти.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.