Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Съд в Ирак издаде заповед за арест на Доналд Тръмп

Президентът на Върховния съдебен съвет на Ирак Фаик Зайдан обяви, че е издадена заповед за арест на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи агенция „Багдад днес“.

Зайдан съобщи в специално изявление, че иракският съд е издал заповед за арест на бившия американски президент, който призна, че е дал зелена светлина за убийството на иранския висш командир Касем Солеймани и иракския му колега Абу Махди ал Мухандис при удар с дрон в началото на 2020 г.

Ръководителят на иракския съдебен съвет направи коментарите по време на третата годишнина от убийството на Солеймани в Багдад, където присъстваха няколко видни иракски служители, включително премиерът Мохамед Шиа ал Судани.

В речта си Зидан осъди смъртоносния удар и заяви, че бившият президент Тръмп, който официално „призна, че е извършил престъплението“, е получил заповед за арест от най-висшия съд на страната.

„Защо все още не е подведен под отговорност за това отвратително престъпление?“ попита Зайдан.

Още през април 2022 г. иранското външно министерство наложи санкции както на настоящи американски служители, така и на бивши служители, според официално съобщение.

Девет американски служители бяха добавени към списъка със санкции на Иран за подкрепа на тероризма по света, а 15 други американски служители бяха добавени за нарушения на правата на човека.

Иранското външно министерство заяви, че определените служители „са участвали в подкрепата, организирането и налагането на едностранни принудителни мерки на САЩ срещу народа и правителството на Иран. Те също така са финансирали и подкрепяли терористични групи и терористични актове срещу Иран, както и репресивните мерки на  Израел в региона, особено срещу палестинския народ“.

Сред обявените имена са генералът в оставка Джордж У. Кейси-младши, адвокатът на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, бившият кандидат за вицепрезидент на САЩ и сенатор Джо Либерман, посланикът на САЩ в Ливан Дороти Ший и бившият посланик на САЩ в Израел Дейвид Фридман.

Джулиани беше съветник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който нареди убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани на 3 януари 2020 г.

Джулиани също е бил гост на няколко  конференции „Свободен Иран“, проведени от Mujahideen-e-Khalk (MEK), организация, ръководена от ирански емигранти.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.