Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Съдът на ЕС глоби Унгария с 200 милиона евро, плюс 1 милион евро всеки ден за отказ да приеме мигранти

Съдът на ЕС наложи глоба на Унгария за отказа на Будапеща да се съобрази с предишно съдебно решение от 2020 г., според което страната блокира незаконно мигрантите на границата си.

Решението предизвика остра реакция от страна на унгарското правителство, като премиерът Виктор Орбан написа в социалната мрежа X/Twitter, че „решението на Съда на ЕС да глоби Унгария с 200 млн. евро плюс 1 млн. евро дневно за защита на границите на Европейския съюз е възмутително и неприемливо. Изглежда, че нелегалните мигранти са по-важни за брюкселските бюрократи, отколкото собствените им европейски граждани“.

Европейският съд се позовава на „неизпълнението от страна на Унгария на решението на Съда от 17 декември 2020 г.“.

Първоначално съдът постанови през 2020 г., че Унгария незаконно е задържала и блокирала влизането на мигранти на нейна територия, а след това незаконно е държала търсещи убежище в транзитната зона Рьоске на сръбска територия, като по този начин им е позволила да бъдат депортирани, преди да могат да обжалват отхвърлянето на молбата си за убежище. Съдът нареди на унгарските власти да преразгледат практиката на задържане на мигранти.

Съдът на ЕС постанови, че Унгария е пренебрегнала това решение. Решението идва в момент, когато не само унгарците отхвърлят масовата имиграция, но проучванията в цяла Европа показват, че по-голямата част от европейците искат прекратяване на масовата имиграция и имиграцията от неевропейски страни. Всъщност ново проучване установи, че 7 от 10 европейци смятат, че страната им приема твърде много мигранти, докато само 39% от анкетираните казват, че Европа „се нуждае от имиграция днес“, според социологически данни, цитирани от Remix News.

През 2020 г. правителството на Унгария заяви, че не може да се счита за задържане, когато на мигрантите не е позволено да влязат в Унгария, но все пак им е позволено да се върнат по маршрута, по който са дошли. Предишно решение по същото дело, постановено от Европейския съд по правата на човека, също установи, че процедурата не представлява задържане.

Делото на Съда на ЕС първоначално беше заведено от двама ирански и двама афганистански граждани, блокирани в транзитната зона Рьоске на южната граница между Унгария и Сърбия. Те искаха убежище в Унгария, но унгарските власти отказаха да разгледат случая им с аргумента, че идват от Сърбия, страна, която се счита за безопасна.

Представлявани от Унгарския хелзинкски комитет, те заведоха дело в съда в Сегед, който от своя страна го препрати на Съда на ЕС.

Унгарското правителство твърди, че мигрантите не могат да кандидатстват за убежище на унгарска територия, но трябва да кандидатстват за убежище в унгарско посолство в съседни страни, като Белград в Сърбия.

Унгария твърди, че кандидатите за убежище нямат право да влизат в Унгария, тъй като пресичат няколко сигурни страни на път за Унгария.

„Унгария е заобиколена от сигурни страни“, заяви през 2020 г. говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач. Според него „Женевската конвенция постановява, че бежанците трябва да кандидатстват за убежище в първата сигурна страна. Нищо не гарантира правото на избор къде да се кандидатства, като същевременно се нарушава законът като нелегален мигрант“.

Още по темата: Германка е осъдена за „подбуждане на омраза“ към мигрантите, тъй като е публикувала статистика за изнасилвания от чужденци 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Като са толкова умни що не си ги приберат утях всички от ЕВРОБАРДАКА ДА ПО ТРИ ЧЕТИРИ МАН
    ..АЛА В ВКЪЩИ.ВИЖДАТЕ ЛИ ЩО ЗА ИЗВРАТЕНИЯ СА ЩЕ ВИ ГЛОБИМ,ЗАЩОТО ИСКАТ ДА ВКАРВАТ ДЖИХАДИСТИ И РАЗНИ РАЗБОНЙЦИ НЕЛЕГАЛНО В ДАДЕНА СТРАНА !!! ДА СЕ РАЗПАДА ТОЗИ ЕС ТАКА ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ЗА ВСИЧКИ ОТ ЕВРОПА В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ОТИВАМЕ КЪМ ПО-ЛОШОТО ДИГИТАЛНОТО ЕВРО И ВОЙНА С РУСИЯ!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.