Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Съдия Гьонева за обезобразеното момиче: За да е средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота (ВИДЕО)

Според съда става въпрос за лека, а не средна или тежка телесна повреда, защото момичето не е било с опасност за живота, заяви съдия Таня Гьонева Коева, която е докладчик по делото с обезобразеното с макетен нож момиче в Стара Загора. Тя отговори, че тримата съдии от Окръжния съд, взели това решение, са видели снимките с нараняванията.

На въпрос дали като жена видяното на снимките я е притеснило, съдийката отговори, че всички ги е притеснило. Въпреки това взели решение да пуснат на свобода обвиняемия Георги Николаев, защото според съдебния експерт нямало опасност за живота на момичето.

Съдийката заяви и че е взето в предвид криминалното минало на обвиняемия, който им две присъди за побой и дори е бил в пробация по време на извършването на нападението. Съдебното минало на Георги Николаев обаче също не е повлияло на решението на магистратите да го пуснат на свобода.

„Съдебният състав единодушно подписал съдебния акт, преценил е доказателствата по делото и е взел това решение. Съдебният акт е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура”, заяви председателя на съда Красимир Георгиев.

„В този случай ние сме длъжни при искане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата и те да подплатяват наличната квалификация, в която той е длъжен да отговаря по наказателния текст.  Съдебното-медицинските експертизи са много важни, тъй като нямаме познания, за да установим нараняванията. Трябваше да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в чл. 129. В случая съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които по отделно и съвкупно сочат навременно разстройство на здравето, но не опасност за живота.  Колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за общността, законодателят го квалифицира като лека телесна повреда. За да има средна телесна повреда трябва да има поне временно разстройство на здравето, което да е опасно за живота. Това не го установихме”, заяви съдия Таня Гьонева Коева.

„Тези производства са бързи, тоест ние трябваше въз основа само на тези доказателства да вземем нашето решение. Нямаме правомощия в рамките на въззивното производство да задълбочаваме предмета на експертизата.

На въпрос ще подаде ли оставка след скандала, тя отговори:

„Няма да подам оставка, обичам работата си. Благодаря на всички, които ме подкрепиха в това изпитание. Колегите ми знаят как работя, без да се хваля”.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. А защо никой от мисирската гилдия не попита съдийката защо не е взела под внимание, че извергът е бил в пробация?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.