Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Съдят бивш министър, разкрил, че Дания е помагала на САЩ да шпионират западни лидери

Бившият министър на отбраната на Дания Клаус Хьорт Фредериксен  беше обвинен в разкриване на държавни тайни, след като заяви, че военното разузнаване е работило с Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), за да шпионира редица чуждестранни служители, сред които бившият германски канцлер Ангела Меркел.

Фредериксен съобщи за повдигнатото обвинение от профила си във Фейсбук. Той е обвинен за разкриване или предаване на държавни тайни. Бившият министър обаче настоява, че е невинен и обвиненията срещу него са политически мотивирани.

„Отричам да съм превишил границите на свободата на словото като политик и не съм разкривал предполагаеми държавни тайни. Точка“, написа той и добави: „Ще поискам съдебен процес със съдебни заседатели, тъй като това е политически случай“.

Датските власти отказаха да посочат Фредериксен поименно при обсъждането на обвиненията, като прокурорът Якоб Бергер Нилсен заяви, че случаят „включва високо класифицирана информация, която не може да бъде представена открито“.

Докато подробностите по обвинението за издаване на държавна тайна остават тайна, след като миналата година бяха повдигнати предварителни обвинения, Фредериксен предположи, че случаят е свързан с публични коментари, които той направи по отношение на съвместните мисии за наблюдение, включващи датската служба за военно разузнаване и американската Агенция за национална сигурност (NSA). В множество интервюта за медиите през 2020 и 2021 г. Фредериксен заяви, че датската агенция е помогнала на американската NSA да подслушва високопоставени служители във Франция, Германия, Норвегия и Швеция, включително Меркел и няколко от нейните политически съперници.

Въпреки че участието на NSA в шпионажа беше разкрито от разобличителя Едуард Сноудън, който даде на медиите класифицирани документи, докато работеше в агенцията като частен изпълнител през 2013 г.,  ролята на Дания излезе наяве едва в последващи медийни публикации, които цитираха поверителен доклад на датското разузнаване, извършен след разкритията на Сноудън.

Фредериксен беше министър на отбраната между 2016 и 2019 г., а по-късно влезе в политиката и в Либералната партия на Дания. Той обаче се оттегли от обществения живот миналата година, което означава, че парламентарният му имунитет е отпаднал и сега той може да бъде съден.

Не е определена дата за процеса за бившия служител, който е изправен присъда от 12 години затвор, ако бъде осъден.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.