Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сайтът на НАТО публикува призив за подготовка за ядрена война в Европа

НАТО публикува статия, която призовава блока да се бие и да спечели ограничена ядрена война срещу Русия. В публикацията на сайта на алианса пише още, че ако САЩ и Китай се сблъскат за Тайван, вероятно ще последва пълномащабна война в Европа.

Статията е написана от Грегъри Уивър, който е служил като главен съветник по ядрената и противоракетната отбрана на Съвета на началник-щабовете на САЩ.

Уивър твърди, че противно на дългогодишната ядрена доктрина на Москва, Русия може да използва тактически ядрени оръжия или за да предотврати поражение на бойното поле, или за да спечели бърза победа в конвенционален конфликт, като този в Украйна.

При такъв сценарий руското военно ръководство би предположило, че Западът няма да отговори от страх, че ситуацията ще „ескалира неконтролируемо до широкомащабна размяна между САЩ и Русия“.

Вместо да се страхува от ядрена война, според Уивър, Западът трябва да се подготви за нея. НАТО трябва да оборудва своите изтребители и подводници с тактически ядрени оръжия, за да възпре тактически руски удар и „да убеди руското ръководство, че НАТО е напълно готова да се противопостави на ограниченото първо използване на ядрено оръжие с наши собствени ефективни ядрени отговори“.

Руската ядрена доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на първи ядрен удар върху нейната територия или инфраструктура, или ако съществуването на руската държава е застрашено от ядрени или конвенционални оръжия.

Въпреки това Уивър твърди, че Русия може да започне нападение срещу държави от НАТО в Европа, ако САЩ са заети в битка с Китай за Тайван, сценарий, който той разглежда като възможен.

За да се противопостави на това, той препоръчва на НАТО да премести „по-дълбоки способности за прецизни удари“ в Европа, да формира „няколко модерни бронирани дивизии“ в балтийските държави и Източна Европа, и да притисне европейските страни-членки да „предоставят повече конвенционални способности“, докато САЩ им изпращат тактически ядрени оръжия.

Уивър подминава последствията, които ядрената война би причинила на европейските страни, където ще се води такъв конфликт.

Още по темата: Учени направиха симулация на ядрена война: 5 млрд. души в САЩ, Европа, Русия и Китай ще загинат заради т.нар. ядрена зима (ВИДЕО) 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Владимир Владимирович обаче им го каза в прав текст.Няма да страдат само едвропейските народи, ще ви ударим там на ваша територия. Важи за сащ също така и за англия. Нарочно изписвам с малки букви имената на тези държави.

  2. Тези натовци страдат от параноя,определено им е нужен психотест!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.