Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Съпругата на кмета на Пловдив строи хотел върху имот с привилегии

Здравко Димитров продължава традицията на пловдивски кметове семейството им да развива успешен бизнес, докато са на власт. Съпругата на кмета на Пловдив Меглена Димитрова строи апарт-хотел в близост до многофункционална спортна зала Колодрума, установи разследване на „Под тепето“.

Точният адрес на строителната площадка е ул. „Менделеев 1А”. Бъдещият хотел се намира върху имот, на който преди години имаше малка бензиностанция на Петрол. Възложител на проекта за 5-етажна сграда, която вече е издигната на груб строеж, е дружеството „Ротана 1”, в което г-жа Димитрова е едноличен собственик на капитала. То е създадено през 2017г. с внесен 100 лева начален капитал.

Във фирмата като управител присъства и Флора Нерсенян, която фигурира и в още две дружества, в които е и Меглена Димитрова- „ Паралакс 2000” и „Черита Груп”. Последната компания, както и „Ротана 1” са регистрирани на един адрес в Западен- сградата на Здравко Димитров на улица „Солунска” 1.

Интересното в случая е, че строителното разрешение е издадено буквално в последните часове от мандата на бившия кмет Иван Тотев, когато откровен фаворит за негов наследник беше именно избраникът на ГЕРБ Здравко Димитров.

По същество строителните дейности са започнали на 11 април миналата година, като срокът на изпълнението им е 8 месеца. По прости изчисления, към днешна дата обектът трябваше да бъде готов според числата от информационната табела, но е далеч от пълно завършване. Фирмата строител е „Кокет” ООД, а техническият ръководител на обекта е Гергана Григорова.

В целия казус има една прелюбопитна предистория, посочва „Под тепето“. За въпросния бивш имот на „Топливо” се е процедирал още един Подробен устройствен план- за отделяне на улицата между имота и близките блокове, която към онзи момент е нещо средно между зелена площ, кално петно и „гнездо” на гаражни клетки. Това се случва през 2013 г. Общината обаче излиза с категоричен отказ да приеме въпросното искане за изменение, тъй като видимо там улица няма, въпреки че е отразена пожелателно в кадастъра през 2009г. Заповедта за отмяна на администрацията  е обжалвана в съда и след дълга сага на няколко инстанции ВАС я отменя, като така дава зелена светлина за застрояване на парцела.

Бившия кмет е отказал да приеме изменението на устройствения план в частта с улицата, тъй като е имало сериозно напрежение в квартала- хората от съседните блокове не са били съгласни с това. Освен заради общественото недоволство от администрацията са били наясно, че с процедиране на ПУП-ове за въпросния имот могат да отворят Кутията на Пандора- има още куп такива бивши парцели на Петрол и Топливо, върху които е имало временни обекти и бензиностанции в миналото. Те попаднаха в частни ръце, но собствениците им не могат да направят нищо с тях, тъй като са с предназначение „За обществено обслужване и озеленяване”.

И днес от различните общински звена ги сочат като цъкащи бомби. Такива примери има множество в Централен. На собствениците им остава единствено да оградят собствеността си с телена ограда, в знак на протест, че не могат да инвестират нищо върху нея- старата бензиностанция под Сахат тепе например, преди бариерата на Радио-телевизионния център. Именно заради това наши източници от миналата местна власт определят като „много странно”процедирането на двата ПУП-а за ул. „Менделеев”, издаденото в последствие строително разрешение за апарт-хотел и реализирането на инвестиционното намерение върху конкретния парцел на фирмата на кметската съпруга, на фона на „замразените” множество други подобни терени в целия град.

Източник:Под тепето
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.