Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Алтернативните доставки на газ при кабинета „Петков“ са били от „Газпром“, но на по-високи цени

Т.нар. алтернативни доставки на природен газ, които са били осъществени по времето на бившия енергиен министър в кабинета „Петков“ Александър Николов, отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо. Това заяви в интервю за БГНЕС Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Национална следствена служба.

Повод за коментара му бяха повдигнатите днес обвинения срещу трима бивши енергийни шефове от правителството „Петков“ – бившият енергиен министър Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

В хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащан значително по-скъпо, около 30% повече. Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв., каза Сарафов.

По думите му „дори няма решение на Министерски съвет, за прекратяване на договора, на което да е взето решение, че България няма да плаща на „Газпром“ по новите условия.

„Останах изненадан, че отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. Платени са 500 000 евро, на практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище. А колегите британски юристи са ги посъветвали докато търсят в спешен порядък алтернативни източници, да направят поне едно плащане съгласно новите условия на „Газпром“, не за друго, а за се защити интереса на страната, да не остане без газ, а и разбира се, да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени“, коментира директорът на Националната следствена служба.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.