Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сърбия между ЕС и Русия: Няма да приемем резултатите от референдумите в Донбас

Сърбия, „въз основа на международното право“, не може да приеме резултатите от референдумите в Донецката и Луганска народни републики,  Херсонска област и Запорожие. Това каза в неделя след завръщането си от Общото събрание на ООН сръбският външен министър Никола Селакович.

„Република Сърбия, в съответствие с Устава на ООН, както и в съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, не може да приеме резултатите от референдума в украинските региони“, каза министърът, отговаряйки на въпрос на агенция Танюг. „От една страна, ние сме фундаментално ангажирани с принципите и правилата на международното право и Устава на ООН, от друга страна, това [признаването на резултатите от референдумите] би било в пълно противоречие с нашите държавни и национални интереси , [би било] напълно противоположно на нашата национална политика за поддържане на териториалната цялост и суверенитет и ангажимент към принципа на неизменност на границите.“

По-рано един от най-възрастните и авторитетни сръбски политици, основателят на Сръбската радикална партия Воислав Шешел в коментар за ТАСС заяви, че референдумите в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област са в пълно съответствие с Устава на ООН. Според избирателната комисия на Херсонска област, наблюдатели от Сърбия също следят хода на референдума в тази област.

Сръбската автономна област Косово и Метохия обяви едностранно независимост през февруари 2008 г., а през 2010 г. Международният съд призна независимостта на провинцията. През последните години Прищина активно се опитва да се присъедини към международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 страни, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави от ЕС се противопоставят на признаването на Косово.

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.