Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сърбия между ЕС и Русия: Няма да приемем резултатите от референдумите в Донбас

Сърбия, „въз основа на международното право“, не може да приеме резултатите от референдумите в Донецката и Луганска народни републики,  Херсонска област и Запорожие. Това каза в неделя след завръщането си от Общото събрание на ООН сръбският външен министър Никола Селакович.

„Република Сърбия, в съответствие с Устава на ООН, както и в съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, не може да приеме резултатите от референдума в украинските региони“, каза министърът, отговаряйки на въпрос на агенция Танюг. „От една страна, ние сме фундаментално ангажирани с принципите и правилата на международното право и Устава на ООН, от друга страна, това [признаването на резултатите от референдумите] би било в пълно противоречие с нашите държавни и национални интереси , [би било] напълно противоположно на нашата национална политика за поддържане на териториалната цялост и суверенитет и ангажимент към принципа на неизменност на границите.“

По-рано един от най-възрастните и авторитетни сръбски политици, основателят на Сръбската радикална партия Воислав Шешел в коментар за ТАСС заяви, че референдумите в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област са в пълно съответствие с Устава на ООН. Според избирателната комисия на Херсонска област, наблюдатели от Сърбия също следят хода на референдума в тази област.

Сръбската автономна област Косово и Метохия обяви едностранно независимост през февруари 2008 г., а през 2010 г. Международният съд призна независимостта на провинцията. През последните години Прищина активно се опитва да се присъедини към международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 страни, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави от ЕС се противопоставят на признаването на Косово.

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.