Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сърбия: На прага на война сме, Косово може да стане „ад на земята“

Ситуацията в Косово може да се превърне в „ад на земята“, ако местните власти не отменят плана си за забрана на сръбските регистрационни номера, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той направи това изказване в неделя, ден преди шофьорите в Косово, които все още използват стари, издадени от Белград табели, да започнат да бъдат наказвани глоби.

Вучич ще участва в организирани от ЕС преговори в Брюксел с косовския лидер Албин Курти в последен опит да се предотврати  „възпламеняване“ на конфликта.

„Ще направим всичко, за да предотвратим войната, но тя не зависи от нас“, каза Вучич пред телевизия Prva.

„В такъв случай Сърбия ще бъде с народа си, а сърбите ще защитават домовете си“, добави той, като обвини косовските власти. „Ако (Курти) искаше да отложи решението, щеше да го отложи по-рано. Но Курти показа, че не иска сърби в Косово и Метохия“.

Спорният план на Косово за постепенно премахване на издадените от Сърбия регистрационни номера е източник на постоянно напрежение между Белград и Прищина от месеци. Според плана, който засяга около 10 000 шофьори в региона, номерата трябва да бъдат заменени с издадените от Косово до 21 април следващата година.

Водачите, които не се съобразят първо ще получат предупреждение, а впоследствие ще им бъде наложена глоба от 150 евро, а ако и след това откажат да сменят номерата си, превозните им средстваще бъдат конфискувани.

Опитът за налагане на новата разпоредба през юли почти доведе до сражения между Сърбия и Косово, като кризата беше избегната, след като европейски и американски дипломати посредничиха за временно решение.

В началото на ноември десетки служители на етническото сръбско правителство в Косово подадоха оставка от постовете си, след като началник на местната полиция беше уволнен от Прищина заради отказа му да приложи мерките за регистрационните номера.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.