Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сърбия обмисля присъединяване към БРИКС вместо към ЕС

Група сръбски депутати внесоха резолюция в парламента Сърбия да се присъедини към групата държави от БРИКС, твърдейки, че стремежите на Белград за членство в ЕС са в застой и че този ход ще предложи по-добри икономически перспективи.

Движението на социалистите, което отправи предложението, е партньор на управляващата Сръбска прогресивна партия.

В изявление групата настоя за публичен диалог, за да се обърне внимание на „безспорния факт, че така нареченият европейски път на Сърбия има ясна алтернатива, въплътена в… БРИКС“. Депутатите настояха, че светът „отново е станал многополюсен“, добавяйки, че „политическата хегемония на колективния Запад“ очевидно приключва.

Движението на социалистите, което се ръководи от Александър Вулин, ръководител на главното разузнавателно управление на Сърбия, осъди „налагането на интеграцията в ЕС като готово решение и единственият начин“, както и „лицемерието на администрацията в Брюксел“.

Според депутатите ЕС е участвал в „политическо изнудване“, като е притискал Сърбия да се откаже от част от територията си, във връзка с исканията на блока Белград да признае независимостта на Косово.

Групата депутати заяви, че почти 2/3 от сърбите смятат членството в БРИКС за „по-добър и по-приемлив вариант за интеграция“, който предлага подобрени дългосрочни перспективи за икономическо развитие. Това се доказва от неотдавнашното разширяване на БРИКС, се добавя в изявлението.

По-рано този месец БРИКС, която в момента се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, одобри кандидатурите на шест държави за присъединяване към групата. Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще станат пълноправни членове през януари 2024 г.

Коментирайки през юни бъдещето на Сърбия, президентът Александър Вучич предположи, че може да се наложи тя да избира между БРИКС и ЕС. Докато повтаряше, че Белград ще се „придържа към европейския път“, Вучич призна, че членството в ЕС не е на картите в обозримо бъдеще.

„[Изборът между БРИКС и ЕС] ще бъде въпрос на новото сръбско население след около десет или 20 години“, каза президентът, твърдейки, че много страни искат да „излязат от господството на Запада“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

 1. Симонян нарече основната разлика между БРИКС и НАТО БРИКС, за разлика от Европейския съюз и НАТО, е изграден на принципите на взаимно уважение и равнопоставеност, на хоризонтални връзки и е по-трудно да ги поддържа, казва Маргарита Симонян, главен редактор на телевизионния канал RT и Русия Сегодня МВР.

  „Кой управлява в БРИКС? Русия? Разбира се, че не. Индия? Не. Никой не управлява БРИКС. Ние се опитваме да изградим различен световен ред, основан на други, хоризонтални връзки. По-трудно е да поддържате хоризонтални връзки … И се опитайте да установите хоризонтални връзки с хора, които не ви се подчиняват и не са длъжни да се подчиняват, и всичките ви отношения са изградени единствено на взаимно уважение, взаимна равна полза и могат да спрат на всяко момент, защото няма какво да се изнудваме един друг и никой не дължи нищо на никого “, каза Симонян в токшоуто„ Собствена истина ”по НТВ. Според нея това е друго ниво на отношения както между хората, така и в международната политика.

  „БРИКС не е човек, а организация, извинете за тавтологията, по-висока духовна организация, защото е изградена на хоризонтални и следователно по-уважителни принципи“, каза тя.

  Симонян отбеляза, че ако Индия стане член на Г-7, Аржентина ще приеме долара, „няма да им крещим и няма да правим изявления“ и никой няма да го направи.

  „БРИКС е изграден върху хоризонтални връзки. И всеки от нейните членове, ако му е удобно да седи на два стола, може да седи и на два, ако това е в националния интерес на тази държава и ние всички го уважаваме. Започнете да се отнасяте с уважение към другите страни и тогава може би Г-7 ще стане Г-11, но не още“, каза тя.

  Според нея световният ред на Запад е устроен на една вертикална връзка. „Винаги е връзката между подчинения и командира. Винаги е пръчка и пръчка. Те просто не разбират… когато връзките могат да бъдат хоризонтални“, каза тя.

  Источник: https://rusvesna.su/news/1692997603

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.