Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сърбия приведе армията си в пълна бойна готовност на границата с Косово

Сърбия е поставила армията си на границата с Косово в пълна бойна готовност.

„Президентът на Сърбия нареди на сръбската армия да бъде в най-висока степен на бойна готовност, тоест до ниво на използване на въоръжени сили“, съобщи министърът на отбраната на Сърбия Милош Вуцевич в изявление късно тази нощ.

Той добави, че сръбският президент Александър Вучич също е наредил силите за специални операции да бъдат увеличени от съществуващите 1500 на 5000, каза Вучевич.

Вътрешният министър на страната Братислав Гашич съобщи, че е „разпоредил пълна бойна готовност“ на полицията и други звена за сигурност и те да бъдат поставени под командването на началника на щаба на армията според „техния оперативен план“.

Министърът е действал по заповед на президента Вучич, така че „да бъдат взети всички мерки за защита на сръбския народ в Косово“.

Напрежението между Белград и Прищина ескалира по-рано този месец, когато сърбите, които съставляват мнозинството в северната част на Косово, издигнаха барикади, за да протестират срещу ареста на бивш полицай, обвинен в нападение на патрул на косовските правоприлагащи органи.

Заповедта на Вучич дойде след нареждането на косовския премиер Албин Курти да бъдат прехвърлени полицейските сили в северната част на Косово, съобщава вътрешното министерство на Сърбия.

Правителството на Косово поиска от войските на НАТО — разположени през 1999 г., след като НАТО бомбардира Сърбия и я принуди да се изтегли от Косово — да премахнат сръбските блокади. Косовският премиер Албин Курти, командирът на КФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча и Ларс-Гунар Вигермарк, който ръководи мисията на ЕС, се срещнаха в понеделник, за да обсъдят ситуацията, съобщи КФОР в Twitter.

От офиса на Курти казаха, че „общото заключение от тази среща е, че свободата на движение трябва да бъде възстановена и че не трябва да има барикади“.

От своя страна Сърбия поиска от КФОР да разреши на Белград да разположи до 1000 войници в населената със сърби северна част на Косово, „за да защити косовските сърби от тормоз от страна на етнически албанци“, които са мнозинството в страната. Молбата до момента не е уважена.

В допълнение към напрежението, на сръбския патриарх Порфирий беше отказан достъп в Косово на граничен пункт в понеделник. Патриархът заяви, че би искал да предаде мирно послание за сръбската православна Коледа, която се празнува на 7 януари.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.