Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сърбия приведе армията си в пълна бойна готовност на границата с Косово

Сърбия е поставила армията си на границата с Косово в пълна бойна готовност.

„Президентът на Сърбия нареди на сръбската армия да бъде в най-висока степен на бойна готовност, тоест до ниво на използване на въоръжени сили“, съобщи министърът на отбраната на Сърбия Милош Вуцевич в изявление късно тази нощ.

Той добави, че сръбският президент Александър Вучич също е наредил силите за специални операции да бъдат увеличени от съществуващите 1500 на 5000, каза Вучевич.

Вътрешният министър на страната Братислав Гашич съобщи, че е „разпоредил пълна бойна готовност“ на полицията и други звена за сигурност и те да бъдат поставени под командването на началника на щаба на армията според „техния оперативен план“.

Министърът е действал по заповед на президента Вучич, така че „да бъдат взети всички мерки за защита на сръбския народ в Косово“.

Напрежението между Белград и Прищина ескалира по-рано този месец, когато сърбите, които съставляват мнозинството в северната част на Косово, издигнаха барикади, за да протестират срещу ареста на бивш полицай, обвинен в нападение на патрул на косовските правоприлагащи органи.

Заповедта на Вучич дойде след нареждането на косовския премиер Албин Курти да бъдат прехвърлени полицейските сили в северната част на Косово, съобщава вътрешното министерство на Сърбия.

Правителството на Косово поиска от войските на НАТО — разположени през 1999 г., след като НАТО бомбардира Сърбия и я принуди да се изтегли от Косово — да премахнат сръбските блокади. Косовският премиер Албин Курти, командирът на КФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча и Ларс-Гунар Вигермарк, който ръководи мисията на ЕС, се срещнаха в понеделник, за да обсъдят ситуацията, съобщи КФОР в Twitter.

От офиса на Курти казаха, че „общото заключение от тази среща е, че свободата на движение трябва да бъде възстановена и че не трябва да има барикади“.

От своя страна Сърбия поиска от КФОР да разреши на Белград да разположи до 1000 войници в населената със сърби северна част на Косово, „за да защити косовските сърби от тормоз от страна на етнически албанци“, които са мнозинството в страната. Молбата до момента не е уважена.

В допълнение към напрежението, на сръбския патриарх Порфирий беше отказан достъп в Косово на граничен пункт в понеделник. Патриархът заяви, че би искал да предаде мирно послание за сръбската православна Коледа, която се празнува на 7 януари.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.