Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ доставят сръбски ракети „ГРАД“ на украинската армия (ДОКУМЕНТИ)

Докато Белград официално демонстрира партньорски отношения с Русия и отказва да наложи санкции срещу Москва, документи разкриват, че сръбско оръжие стига до Украйна.  Сръбски ракети „ГРАД“ се реекспортират в Турция и Словакия и се доставят на украинската армия от американска компaния – изпълнител на поръчки на Пентагона.

Същата схема се прилага и с износа на българско оръжие, за което българското правителство първоначално отричаше да се изнася до Украйна, но в последствие Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че по този начин „тайно“ са помагали на Украйна, като нашето оръжие е стигало до фронта през трети държави: САЩ, Великобритания, Румъния и Полша.

Изнесеното сръбско оръжие са 3 500 ракети – 122 мм М-21 ГРАД, произведени от сръбския военен завод Крусик, разкриват документи, в които Въоръжените сили на Украйна са посочени като краен получател.

Това видео е заснето в склад в Братислава, където транзитно са пристигнали 3500 122-мм ракети М-21 „Град“.  Прозиводител е сръбският военен завод „Крусик“.  Ето как ракетите М-21 са се озовали в Словакия:

Пътят на оръжието минава през 5 компании и 3 държави, показват документите.

„Крусик“ продава ракетите на сръбската фирма Sofag. Компанията е на името дъщерята на скандалния оръжеен търговец Слободан Тесич, който е под американски санкции заради корупция и контрабанда на оръжие, показа проверка на Обективно.БГ.

Сърбия тайно от Русия въоръжава с ракети украинската армия

Сърбия тайно от Русия въоръжава с ракети украинската армия

Сърбия тайно от Русия въоръжава с ракети украинската армия

Документи от регистрацията на фирмата Sofag на името на Йелена Слободан Петрович, дъщеря на оръжейния търговец Слободан Тесич, който е в черния списък на САЩ и има наложени санкции заради контрабанда на оръжия. 

Фирмата Sofag на Йелена Слободан Петрович на свой ред продава ракетите на канадската JNJ Import Export, която пък ги продава на турската Arca Savunma Sanayi Ticaret. На свой ред турската комапния ги реекспортира в Словакия, като ги продава на MSM Novaky. От Словакия ракетите се транспортират за Украйна, като в сертификата за краен получател, издаден на 5 октомври 2022 г., пише, че износител е турската Arca Savunma Sanayi Ticaret, а доставчик е американската Global Ordnance.

Сърбия тайно от Русия въоръжава с ракети украинската армия

Сертификатът за краен получател, издаден на 5 октомври 2022 г., на сръбските ракети M-21 „ГРАД“ с износител – турската Arca Savunma Sanayi Ticaret, доставчик – американската Global Ordnance, и получател – въоръжените сили на Украйна.

Същата американска компания Global Ordnance доби скандална публичност през последните години, включително и в България, заради доставките на оръжия от Балканите по договори с Пентагона за Сирия. Документи доказаха участието на тази американска компания в специална програма на Армията на САЩ, ръководена от оперативна група „Димящо оръжие“, базирана в Хърватия. Целта на групата беше разпределяне на оръжия, закупени от Балканите, за военни зони като Сирия.

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.