Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сърбия увеличава армията си с 5000 командоси: ще има ли нова война на Балканите

Сръбският президент Александър Вучич нареди да се увеличи числеността на силите за специални операции от 1500 на 5000 командоси, съобщи министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич. Очаква се новите специални части да бъдат формирани до края на 2023 г., добави той.

Армията на Сърбия ще получи „5000 високо обучени и добре подготвени войници, подофицери и офицери, които ще са завършили най-модерното, най-съвременно обучение… и ще разполагат с най-съвременни оръжия и военно оборудване“, написа Вучевич в пост в Instagram .

Новите специални части на сръбската армия ще бъдат „най-силния юмрук, който ще разбие на парчета злонамерените намерения и цели на онези, които не харесват нашата нация и искат да навредят на народа ни“, каза министърът, добавяйки, че реформираните специални сили ще бъдат готови да изпълнят всякакви задачи във всяка част на страната по всяко време, за да „отговорим на всички предизвикателства, пред които е изправена нашата родина“.

Съобщението идва на фона на ескалиращото напрежение между Сърбия и Косово, което провокира реакцията на ЕС и НАТО. Напрежението избухна по-рано този месец, когато сърбите, които съставляват мнозинството в северната част на Косово, издигнаха барикади, за да протестират срещу ареста на бивш полицай, обвинен в нападение на патрул на косовските правоприлагащи органи.

Сърбия поиска от ръководените от НАТО мироопазващи сили КФОР разрешение да разположи до 1000 сръбски войници и полицаи в Косово. Белград има право да направи това съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия през 1999 г. САЩ заявиха, че категорично се противопоставят на връщането на сръбските сили в Косово.

Съобщава се, че по-рано днес САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия са поискали Белград да гарантира, че косовските сърби ще премахнат барикадите в рамките на 24 часа.

НАТО пое контрола над Косово през 1999 г., след като бомбардира Сърбия, за да гарантира сигурността на етническите албанци. Временното правителство на Косово обяви независимост през 2008 г., която Белград отказа да признае.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.