Разследвания и новини без цензура

събота, 30 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ бомбардираха Източна Сирия

Американските военни съобщиха, че са извършили ответни удари в Сирия „в отговор на смъртоносна атака с дронове срещу ръководена от САЩ коалиционна база“ в североизточната част на страната. Пентагонът заяви, че свързани с Иран групировки са били мишена, докато местни източници твърдят, че гражданска инфраструктура е била засегната.

Един американски изпълнител на договор с Пентагона беше убит, а петима американски войници бяха ранени заедно с друг изпълнител, след като безпилотен летателен апарат удари съоръжение за поддръжка близо до град Хасака около обяд в четвъртък, съобщи Департамента по отбрана на САЩ. „Разузнавателната общност оценява, че безпилотният летателен апарат е от ирански произход“, се добавя в съобщението.

В същото изявление ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че е бил инструктиран от президента Джо Байдън да разреши „прецизни въздушни удари тази вечер в Източна Сирия срещу съоръжения, използвани от групи, свързани с Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран (IRGC)“.

Ударите са извършени „в отговор на днешната атака, както и на поредица от неотдавнашни атаки срещу коалиционните сили в Сирия от групи, свързани с IRGC“, заяви Остин.

„Никоя групировка няма да удари нашите войски безнаказано“, настоя Остин и добави, че САЩ „винаги ще реагират във време и място по наш избор“.

Министърът на отбраната на САЩ не разкри местоположението на ударите, но видео клипове в социалните мрежи показват експлозии в източната сирийска провинция Дейр ез-Зур.

Местни източници заявиха пред иранските медии, че американските ракети не са ударили никакви съоръжения, свързани с ирански групировки. Вместо това са ударили център за развитие на селските райони и съоръжение за зърно, твърдят те.

„Нито един иранец не е бил убит в акта на агресия“, съобщиха местните медии.

Около 900 американски войници остават в богатата на петрол Североизточна Сирия, след като бяха разположени там след започването на войната под предлог, че се бият с бойците на „Ислямска държава“ (ИДИЛ). Дамаск смята присъствието им за незаконно и многократно се е оплаквал пред ООН.

По-рано този месец законопроект, предложен от републиканците, призоваващ за изтегляне на американските сили от Сирия, не успя да бъде приет в Конгреса на САЩ, губейки гласуване със 103 срещу 321 гласа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.