Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ нанесоха въздушни удари по 85 цели в Сирия и Ирак

Американската армия започна въздушни удари срещу цели в Сирия и Ирак в отговор на атаката с дрон срещу военна база на САЩ на границата между Йордания и Сирия. Нанесени са удари по над 85 цели в Ирак и Сирия, като са използвани над 125 боеприпаси с прецизно насочване, съобщи Централното командване на американската армия.

Според публикации на местни източници в социалната мрежа X/Twitter, американските ракети са поразили 12 цели в градовете Маядин и Абу Камал на границата между Сирия и Ирак. 10 души са загинали, 18 са ранени.

Миналата седмица „Ислямска съпротива в Ирак“, група, която включва милициите „Катаиб Хизбула“ и „Харакат ал Нуджаба“, пое отговорност за атака с дрон, при която загинаха трима американски военни, а десетки бяха ранени в база в североизточна Йордания, близо до сирийската граница.

Напрежението в Близкия Изток ескалира след началото на войната на Израел в Газа. САЩ подкрепят Израел, а палестинците имат подкрепата на редица местни сили, които наричат себе си „Оста на Съпротивата“ – термин, в който влизат Иран, ливанското движението „Хизбула“, шиитски отряди в Ирак, съюзниците на „Хизбула“ и Иран в Сирия и Йемен, и обозначава конфликта между тях и Израел.

САЩ удариха няколко групи в Ирак и Сирия наскоро, за които твърдят, че са подкрепени от Иран. Американската армия също така бомбардира заедно с Великобритания подкрепяните от Техеран хути в Йемен в отговор на поредица от атаки срещу корабоплаването в Червено море. Хутите обявиха, че ще спират и атакуват всеки кораб, свързан с Израел и превозващ стоки за Израел, докато Тел Авив не спре да атакува Газа и не вдигне блокадата на 2,3 милиона палестинци.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.