Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ да бъдат подведени под отговорност, ако са взривили „Северен поток“, призова Китай

Китайското външно министерство призова САЩ да дадат „отговорно обяснение“ на света, след като американският разследващ журналист Сиймур Хърш  обвини САЩ, че са виновни за взривовете на газопроводите „Северен поток“ през септември 2022 г.

Хърш, носител на наградата „Пулицър“, публикува статия, в която подробно описа как американската армия и ЦРУ са участвали в саботирането на газопроводите „Северен поток“, след като високопоставени служители на Белия дом са кроили заговора в продължение на девет месеца и са заобиколили Конгреса.

„Ако разследването на Хърш е вярно, това е неприемливо поведение и трябва да се търси отговорност“, каза Мао Нинг, говорител на китайското външно министерство, цитирана от Global Times.

„САЩ трябва да дадат отговорно обяснение на света“, подчерта Мао на брифинг, помолена да коментира статията на Хърш.

Мао каза, че газопроводите „Северен поток“ са основна част от транснационалната инфраструктура и експлозиите са имали значително отрицателно въздействие върху глобалния енергиен пазар и глобалната екологична среда .

Относно мълчанието на големите медии в САЩ след разследването на Хърш Мао заяви, че „това не е първият път“, когато американските медии правят това.

„Това доказва, че някои американски медии не се интересуват каква е истината. Те са глухи за истината, която наистина има значение, и това, което се рекламира шумно от тях, често не е истината, а фалшив разказ“, каза Мао.

В сряда говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също призова САЩ да дадат обяснение за ролята си в експлозията на газопровода „Северен поток“ през 2022 г. „Белият дом сега трябва да коментира всички тези факти“, заяви Захарова.

В отговор говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън каза, че разследващата статия е „напълно невярна и пълна измислица“, докато ЦРУ и Пентагонът също отхвърлиха обвинението, използвайки подобна реторика, според съобщения в медиите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.