Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ достигат тавана на дълга си от 31,4 трилиона долара следващата седмица

Очаква се САЩ да достигнат законоустановен таван на дълга си следващата седмица, което може да доведе до неизпълнение на задълженията на страната, освен ако не бъдат предприети превантивни мерки, предупреди секретарят по финансите Джанет Йелън в писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

„След като лимитът бъде достигнат, Министерството на финансите ще трябва да започне да предприема определени извънредни мерки, за да попречи на САЩ да не изпълняват задълженията си“, пише Йелън. Тя отбеляза обаче, че тези мерки ще стигнат само дотам, че да дадат време на Конгреса да преговаря и да приеме увеличение на лимита на дълга, най-вероятно до началото на юни.

„Използването на извънредни мерки дава възможност на правителството да изпълнява задълженията си само за ограничен период от време. Ето защо е от решаващо значение Конгресът да действа своевременно, за да увеличи или спре лимита на дълга. Неизпълнението на задълженията на правителството ще причини непоправима вреда на американската икономика, поминъка на всички американци и глобалната финансова стабилност“, заяви секретарят.

В момента дългът на САЩ е ограничен до 31,4 трилиона долара. Таванът за последно беше вдигнат през декември 2021 година.

Има опасения, че процесът на вдигане на лимита може да бъде изтеглен, тъй като има спорове между Републиканската и Демократическата партия. Въпреки това след писмото на Йелън Белият дом заяви, че ще подкрепи увеличение и призова Конгреса да действа бързо.

„Ние вярваме, че когато става въпрос за лимита на дълга, това е направено по двупартиен начин през годините и десетилетията и трябва да се направи, и трябва да се направи без условия. Няма да има преговори по въпроса“, заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.