Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ харчат $83 143 на минута за ядрени оръжия, Китай – $22 219 и Русия – $18 228

Нов доклад, публикуван от носителя на Нобелова награда за мир – Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN), показва, че деветте ядрени държави в света са похарчили повече от 157 000 долара на минута за ядрени оръжия през миналата година, обогатявайки частни компании с риск да застрашат човечеството.

Комбинирано ядрените държави са похарчили 82,9 милиарда долара за своите арсенали през 2022 г., според изследването. Съединените щати са изхарчили най-много – 43,7 милиарда долара, повече от всички други ядрени държави взети заедно. Втори по разход са Китай  – 11,7 милиарда долара, трети са Русия – 9,6 милиарда долара.

„Конгресът на САЩ отпусна 16 милиарда долара за Националната администрация за ядрена сигурност през 2022 г., за да ги похарчи за оръжейни дейности“, се отбелязва в доклада на ICAN. „През 2022 г. Министерството на отбраната на САЩ поиска 27,7 милиарда долара за „ядрена модернизация“, включително за „наземна отбрана, бомбардировачи B-21, подводница клас „Колумбия“ и ядрено командване, контрол и комуникации“.

Докладът показва, че глобалните разходи за ядрени оръжия са се увеличили за трета поредна година през 2022 година.

ICAN описва разходите като изключително разточителни и опасни за глобалната сигурност, отхвърляйки общоприетите твърдения, че инвестициите в ядрени оръжия – особено като инструмент за възпиране – са от съществено значение за сигурността.

„Чрез непрекъснато променящата се и предизвикателна среда за сигурност разходите за ядрени оръжия непрекъснато се увеличават, без да има измеримо подобрение на средата за сигурност“, се казва в доклада.

ICAN твърди, че постоянно нарастващите разходи за ядрени оръжия са резултат от порочен кръг, при който парите на данъкоплатците финансират изграждането на ядрени оръжия от частни компании, които продължават да финансират мозъчни тръстове и наемат лобисти, за да твърдят, че ядрените оръжия са от съществено значение за националната сигурност, което кара правителствата да продължат да наливат пари „в канализацията на ядрените си оръжия“.

Миналата година, според констатациите на ICAN, на частни корпорации са възложени нови договори за ядрени оръжия на стойност близо 16 милиарда долара.

Компаниите, които са получили договорите като Bechtel, Boeing и General Dynamics, са инвестирали в лобиране пред правителствата, като са похарчили 113 милиона долара за тези усилия в САЩ и Франция“, отбелязва ICAN.

„Заедно“, продължава докладът, „компаниите, произвеждащи ядрени оръжия и правителствата с ядрени оръжия са похарчили 21-36 милиона долара за финансиране на десетте най-известни мозъчни тръстове, проучващи и пишещи за ядрени оръжия в държави, притежаващи ядрено оръжие“.

Мозъчните тръстове, посочени в доклада на ICAN, включват Атлантическия съвет – който е получил финансиране от Bechtel, Boeing, Lockheed Martin и други големи изпълнители на отбраната през 2021 г. – и Brookings Institution, който „е получил между 600 000 и 1 199 997 долара от три компании, които произвеждат ядрени оръжия: Leonardo, Lockheed Martin и Northrop Grumman“.

ICAN публикува доклада си в същия ден, в който нов анализ на Стокхолмския международен институт за изследване на мира показа, че броят на оперативните бойни глави в арсеналите на ядрените държави е нараснал миналата година на фона на нарастващото напрежение заради войната в Украйна.

Още по темата: SIPRI: Деветте ядрени държави са разположили 9 576 ядрени бойни глави, готови за изстрелване

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.