Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ и Франция ще строят 4 ядрени блока в Белене и АЕЦ „Козлодуй“

Предстои окончателното подписване на инженерингов договор за изграждането на два ядрени блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания „Уестингхаус“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Други два ще бъдат изграени на площадката на АЕЦ „Белене“. Това каза служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков пред журналисти, цитиран от БТА.

Намерението е с този договор да се уреди максимално участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, максимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт. Във връзка с изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ предстои подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ. Преди да бъде подписано това споразумение, то трябва да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства да бъде ратифицирано от българския парламент, обясни Еленко Божков.

Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания „Електрисите дьо Франс“ (EDF) за изграждане на два блока от по 1000 мегавата, като се използва съществуващото на площадката в Белене руско оборудване за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска конвенционална технология. Това ще бъде предмет на инженеринговия договор с „Електрисите дьо Франс“. По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция за изграждането на тези два ядрени блока на площадката в Белене.

Френският изпълнителен директор за нови мощности на „Електрисите дьо Франс“ ще пристигне в София на 4 април, за да се срещне със служебния министър на енергетиката Росен Христов, съобщи Еленко Божков. След двустранния им разговор ще се проведе и работна среща в по-голям формат. На 18 април в Белене ще бъдат на посещение и оглед френски специалисти от EDF, които ще разгледат доставеното оборудване, съхранението му, както и съществуващата инфраструктура на проекта.

Божков изтъкна, че споразумението със САЩ е в много напреднала фаза. В него ясно се посочва, че се търси максимална локализация – т.е. възможно най-голямо използване на възможностите на българската индустрия, която да бъде привлечена за изграждането на тези мощности. Той подчерта, че „Уестингхаус“ има договор за изграждане на три ядрени блока в Полша, като България ще иска да работи и за производството на оборудването.

Очакванията са два от ядрените блокове в АЕЦ „Белене“ да бъдат готови през 2035 г., а през 2045 г. 7-ми и 8-ми в АЕЦ „Козлодуй“, каза Еленко Божков.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.