Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ и Великобритания бомбардират Йемен (ВИДЕО)

САЩ и Великобритания, подкрепени от Бахрейн, Австралия, Канада и Нидерландия, извършиха въздушни удари в Йемен срещу цели, свързани с хутите, се казва в изявление на президента на САЩ Джо Байдън.

„Сега Америка, Великобритания и Израел започват нападения срещу Ходейда, Сана, Дамар и Саада“, написа и говорителят на хутите в социалната мрежа X (преди Twitter). – „Ще ги дисциплинираме, ако Бог пожелае.“

В Сана е имало най-малко три експлозии, съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидци.

Хутите, както се наричат членовете на движението „Ансар Аллах“ („Поддръжници на Бога“), обявиха солидарност с Газа в края на октомври в отговор на офанзивата на Израел срещу палестинците в блокираната Ивица. Оттогава те извършиха над 20 атаки срещу кораби в Червено море, основен търговски път, свързващ Европа и Азия през Суецкия канал. Хутите обявиха, че обект на атаките са всички плавателни съдове, превозващи стоки за Израел или свързани с Израел.

Големите корабни компании реагираха, като пренасочиха своите кораби по заобиколен маршрут около Африка, повишавайки цените и разходите за застраховки.

Във вторник Централното командване на САЩ обяви, че неговите кораби и самолети са свалили повече от 20 ракети и дронове, изстреляни по плавателни съдове в Червено море.

„Не можем да имаме ситуация, в която основен морски път, основна възможност за пренасяне на стоки по света са отрязани от терористи и бандити и затова трябва да действаме“, каза британският министър на отбраната Грант Шапс.

Джахаф отговори на заплахите от Вашингтон и Лондон, като обяви, че хутите ще „отговорят на всяка американска агресия“ и ще накарат САЩ „да коленичат и да изгорят бойните си кораби и всичките си бази и всеки, който им сътрудничи, независимо от разходите.“

„Светът трябва да се подготви да чуе поражението на Америка, и го казвам с пълна гордост: Ще стъпчем Америка с краката си и… бойните полета ще знаят за нашата сила“, написа още говорителят на йеменските хути.

Между 2015 г. и 2023 г. хутите се бориха с регионална коалиция, водена от Саудитска Арабия, която се опитваше да възстанови на власт предишното йеменско правителство. САЩ подкрепиха саудитците с разузнаване и военни доставки, докато Иран подкрепяше хутите. След като Иран и Саудитска Арабия възстановиха дипломатически отношениия и с посредничеството на Китай сключиха споразумение, войната в Йемен спря. До днес, когато САЩ и Великобритания запонаха бомбардировки над йеменските градове.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.