Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ имат секретна ядрена технология в Украйна, предупреждават Русия „да не я докосва“

САЩ разполагат със секретна ядрена технология в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна и са предупредили Русия „да не я докосва“, според писмо, изпратено от Министерството на енергетиката на САЩ до руската държавна компания за ядрена енергия „Росатом“ миналия месец, твърди CNN. Въпросната технология се намира под руски контрол.

В писмото, което е с дата 17 март 2023 г., директорът на Службата за политика за неразпространение на ядреното оръжие към Министерството на енергетиката Андреа Феркиле казва на генералния директор на Росатом, че Запорожката атомна електроцентрала „съдържа ядрено техническо оборудване с произход от САЩ, коeто се контролират от правителството на Съединените щати.“

Стоките, софтуерът и технологиите са обект на експортен контрол от САЩ, когато е възможно да бъдат използвани по начин, който подкопава интересите на националната сигурност на САЩ.

Писмото на Министерството на енергетиката идва в момент, когато руските сили продължават да контролират централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира в Запорожка област.

Министерството на енергетиката е предупредило Росатом в писмото, че е „незаконно“ руски граждани или юридически лица да боравят с американската технология.

„Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката може да потвърди, че писмото е законно“,е завил за CNN Шайела Хасан, заместник-директор по обществените въпроси на Националната администрация за ядрена сигурност.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.