Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Семейството на Милан Димитров, заплашен от екстрадиция в САЩ и 80 г. затвор за износ на чипове за Русия: Не са изнесени, ето ги, в България

80 години затвор заплашват българина Милан Димитров, арестуван в Гърция по искане на САЩ. Американската прокуратура иска нашият сънародник да бъде екстрадиран по обвинения, че изпращал електронни чипове в Русия.

Фрапиращото в случая е, че изнесените чипове, заради които се иска екстрадицията му, не са изнесени и са в България, твърди семейството на Милан Димитров, като показа на медиите въпросната електроника – тук, в България.

САЩ искат екстрадиция и 80 г. затвор за българин за износ на чипове за Русия, макар че износ няма и чипове са в България

Братът на Милан Димитров – Александър Димитров, обясни, че по серийните номера може да се провери и докаже, че това са същите изделия, за които американската прокуратура твърди, че са в Русия.

САЩ искат екстрадиция и 80 г. затвор за българин за износ на чипове за Русия, макар че износ няма и чипове са в България

Въпреки доказателствата на защитата, че износ няма, първоинстанционният съд в Гърция е уважил искането на САЩ за екстрадиция на българина. Той обжалва пред апелативен съд решението за екстрадицията си и е в ареста в Гърция от 4 месеца. На 1 септември е насрочено заседанието на гръцкия съд, което ще реши съдбата на сънародника ни.

Семейството на Милан Димитров потърси Обективно.БГ, след като е сезирало институциите ни, но отговор няма.

Александър Димитров, брат на арестувания българин:  Няма износ за Русия, пластините са в склада ни

– Защо и как беше арестуван Милан Димитров?

– Той беше арестуван на 5.12.2022 г на ГКПП Промахон от гръцките власти, както разбрахме по-късно, въз основа на бюлетин на Интерпол по искане на прокуратурата в Западен Тексас, САЩ. Същия ден той и негов приятел са дошли в Гърция от България за един ден, като са преминали и двете ГКПП – Кулата и Промахон, безпрепятствено.

Милан винаги е живял на постоянния си адрес в София и никога не е бил търсен от полицията или Интерпол.

– Какви са обвиненията срещу него?

– Има 4 обвинения, всяко до 20 г затвор :

  • За незаконен експортна полупроводникови пластини и други елементи за Русия;
  • Участие в конспирация срещу САЩ;
  • Пране на пари;
  • Измама на властите

Всички тези обвинения  са несъстоятелни по следните причини:

  1. Пластините се намират в офиса на МТИГ ЕООД в София, освен това фирмата не е изнасяла нищо по казуса от САЩ, а е внасяла в България. Износът е осъществен от американски доставчик. Въпросните „други елементи“ са закупени от  регистрирано и базирано в Обединеното Кралство (UK) юридическо лице, със служители английски граждани, намиращо се в NORWICH UK.  Към момента на  разаглежданото обвинение,  Великобритания е член на Европейския съюз и е приложимо законодателството на ЕС и България.
  1. Нито фирмата, нито който и да е от нея не са създавали предпоставки или участвали в конспирация срещу САЩ, защото са работили само в България, не са имали никакви контакти по въпроса с други фирми и не са строили канали за незаконнен износ извън митническото пространство на България.
  2. МТИГ ЕООД и Милан Димитров никога не са давали каквато и да е официална информация на американското правителство, както и на негов представител. Поради това не  е било възможно да се даде невярна информация на правителството.
  3. Инкриминирането на пране на пари, което е във връзка със закупеното оборудване, е несъстоятелно. По платени фактури, издадените от американските доставчици, е закупено оборудване на стойност $53 685, което се намира в офиса на МТИГ ЕООД в София. То не е на стойност над $1 000 000 и не е изнесено в Русия, както се твърди в обвинението.
  4. Милан работи в МТИГ от 26.07.2018 и няма отношение към делата й до този момент. Всички обвинения обхващат периода 2015-2017 г.

– Имате ли обяснение защо са  повдигнали тези обвинения?

– Причината е чисто политическа. МТИГ е много малка чисто българска фирма с българско управление. Тя е регистрирана в края на 2014 г. с ясната идея да работи в сферата на „интернет на нещата“. Успешно реализира своята първа разработка – датчик за ток, и успешно продава  партия от тези датчици в Русия. Офертата за пластините се появява неочаквано от американска страна и те са доставени от американците без договор, документация и сертификати. В съпроводителните документи са означени като изделия с общо назначение и с указанието «No license required”.

МТИГ безплодно многократно е искал да получи документация и сертификати. И така до сега тези пластини лежат като скъпо струващ реквизит в склада на фирмата.

В контекста на политческата международна обстановка (Русия – САЩ) и развихрилата се хибридна война се вижда възможността да се покаже как незаконно се доставят полупроводникови изделия в Русия, особено през канал като България.

През декември 2018, американски служител на министерството на търговията прави самоинициативна (без информиране на българските власти) проверка за наличието на пластините в офиса. Установява, че те са там и толкова. Човекът, посрещнал американеца и показал му всичко това,  за нещастие, е бил Милан Димитров. Затова именно  той е бил избран за жертвата  на принципа „която кобила се хване, тя вършее“.  Има и още нещо способстващо избора му за жертва – майка му е с руски произход.

– В репортажа си БТВ показа, че въпросните чипове, които уж са били изнесени за Русия, се намират в семейната лаборатория на фирмата в София. Представихте ли тези доказателства в съда в Гърция?

– На апелативния съд в Солун бяха представени в превод на гръцки с заверени с апостил следните доказателства за наличието на пластините в офиса:

Нотариално заверен  опис на пластините със снимков материал и свидетелсеи показания;

Експертно заключение на тройната експертиза от софийския градски съд снимков материал, което доказва наличието на пластините:

Личният визуален контрол на американския служител, който потвърждава наличието на пластините и го отразява в  e-mail до фирмата.

Через съда в Солун бяха поканени на 23.06.23 да дойдат във фирмата и лично да се убедят. Те не дойдоха и това е нотариално заверено и протоколирано.

– Какви доказателства представиха от САЩ ?

– До момента никакви. Нещо повече, те писмено признават, че нямат доказателства но на базата на опита и тренинга си вярват, че са изнесени.

– За какво се използват тези изделия и с каква цел са купени ?

– Става дума за полупроводникови пластини – диск с диаметър 20 см, на  който са разположени  „квадратчета“ със страна 15 мм (кристали). Такова квдратче има по периферията си 64 контктни места, към които се заваряват проводници с диаметър 20 микрона. Полученото „паяче“ може да се монтира  в разработван от нас модул за „интернет на нещата“ и да изпълнява функцията на памет. Тове не е интегрална схема. Интегралните схеми са твърде обемни за нашите разработки и не се използват. Ние не правим интегрални схеми.

Всичко по-горе описано би могло да стане, ако имаше документация и сертфикати – до сега не знаем за какво се използват контактните места на кристалите, както и кои кристалчета от всичките са годни.

– Как реагираха институциите?

– Сезирахме президента, минстерството на правосъдието, външно министерство и МВР. Президентството от своя страна сезира двете министерства – на правосъдието и на външните работи, и ни уведоми за това.

Правосъдното министерство и външно министерство отговориха, че нямат искане от САЩ по въпроса и че те нищо не могат да направят, защото делото било в Гърция.  Нищо, че става въпрос за съдбата на невинен български гражданин!

МВР бе запитано дали са провеждали тайно разследване по линията на партньорските служди и защо не знаем нищо за искането за екстрадиция. До сега  нямат отговор.

От никого нищо!

– Каква е целта да се изфабрикуват обвинения?

– Да бъде отмъкнат в САЩ, където да бъде подложен на натиск с възможни внушения и договорки, и да се разгърне медийна кaмпания  с участието на Русия и България.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.