Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ искат ЕС да изпраща $1.5 млрд. месечно на Украйна: Bloomberg

САЩ призовават държавите от ЕС колективно да предоставят 1,5 милиарда долара месечно за Украйна, съобщи Bloomberg.

Администрацията на Байдън „е притиснала Европа да направи повече“ в усилията си да подкрепи битката на Украйна срещу Русия, съобщи медията.

Източник на Bloomberg твърди, че САЩ и техните съюзници, които са предоставили на Киев много отделни пакети от помощ, обмислят по-редовен механизъм, който да предотврати колапса на разрушената икономика на Украйна.

Според друг източник служители на ЕС са били предупредени, че Конгресът на САЩ все повече ще говори в полза на „повече споделяне на тежестта“ между съюзниците. Друг източник на Bloomber отбеляза, че САЩ очакват ЕС да предостави на Украйна финансиране, приблизително равно на месечните 1,5 милиарда долара, които Вашингтон е готов да предостави.

Твърди се, че средствата са критични за покриване на основните нужди на Киев – основни публични разходи, както и разходи за училища, болници и електрическата мрежа.

В края на април ръководителят на Международния валутен фонд каза, че Украйна се нуждае от 5 милиарда долара всеки месец, за да поддържа икономиката си. Междувременно  украинският президент Владимир Зеленски посочи още по-голяма цифра – 7 милиарда долара на месец, като добави, че „стотици милиарди долари“ ще са необходими за възстановяването на страната.

В четвъртък Сенатът на САЩ одобри друг масивен пакет за помощ за Украйна, който включва 12 милиарда долара допълнителна икономическа и военна помощ, като по този начин общият размер на американската помощ за Украйна достигна около 54 милиарда долара от началото на войната.

Междувременно ЕС е изплатил на Украйна само 1 милиард евро от обещаните през май 9 милиарда евро. В средата на септември Брюксел също одобри отпускането на още 5 милиарда евро, но тези средства все още не са изплатени.

 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.