Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ искат Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН

Двама членове на Конгреса на САЩ, оглавяващи независим орган за защита на човешките права към американското правителството, внесоха резолюция, която призовава президента Джо Байдън да предприеме стъпки за изключване на Русия от Съвета за сигурност на ООН, съобщи Foreign Policy.

Хелзинкската комисия, която призова държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да протестира срещу позицията на Русия като постоянен член на Съвета за сигурност през октомври, иска Конгресът да приеме резолюция, че войната на Русия е нарушила „целите и принципите на ООН“ и иска от Държавния департамент да предприемат стъпки за ограничаване на привилегиите на Русия в ООН, като дава на администрацията известна свобода да определи как може да действа.

В резолюцията, внесена в Конгреса, цитирана от Foreign Policy, конгресмените Стив Коен и Джо Уилсън заявяват, че Русия е извършила „груби нарушения“ на Хартата на ООН, които поставят под въпрос правото й да заема място в Съвета за сигурност, включително незаконното гласуване за анексиране в четири украински области, извършването на зверства в украински градове като Буча, заплахата от използване на ядрени оръжия и създаване на рискове за световните хранителни доставки.

Украйна също поиска отстраняването на Русия от съвета, въпреки че експертите остават скептични, че подобни усилия ще проработят. Устава на ООН не съдържа никакви разпоредби за отстраняване на постоянен член на Съвета за сигурност. Въпреки че държавите могат да бъдат напълно отстранени от Организацията на обединените нации, това би изисквало мнозинство от две трети в Общото събрание, включително единодушното съгласие на самия съвет.

„Русия ще трябва да се съгласи с такова решение и това просто няма да се случи“, каза Луи Шарбоно, директор на ООН в Human Rights Watch. Малко вероятно е Китай също да се съгласи на подобен прецедент.

Въпреки че резолюциите на Камарата на представителите не са обвързващ закон, този ход затвърждава позицията както на Конгреса, така и на администрацията на Байдън за това как да се ограничи руското влияние чрез започне на процес за отнемане на мястото на Русия във висшия орган на ООН.

Една идея, подкрепена от комисията, както и от някои учени, се стреми да оспори статута на Русия като наследник на мястото на Съветския съюз в Съвета за сигурност. Като една от първоначално подписалите договора, основал Съветския съюз, заедно с Русия и Беларус, Украйна може да направи убедително твърдение, че е единствената държава-наследник на Съветския съюз, която не е нарушила грубо принципите на Хартата на ООН и да даде пълномощия на един от собствените си дипломати да заеме мястото. Тъй като вземането на решение за пълномощията е процедурен въпрос, то ще изисква само девет от 15-те членове на съвета да гласуват в подкрепа на Украйна, твърди Томас Грант, старши научен сътрудник в университета в Кеймбридж.

Осъществимостта на такъв план остава предмет на дебат. Три десетилетия след като Русия наследи мястото на Съветския съюз в ООН, оспорването на подобен прецедент също може да се окаже трудна битка, посочва Foreign Policy.

В реч пред Общото събрание на ООН през септември американският президент Джо Байдън призова за реформи в Съвета за сигурност, включително възможността за добавяне на повече постоянни и непостоянни членове, като например страните от Африка, Латинска Америка и Карибите. Съединените щати също успяха в сряда да отстранят Иран от панела на ООН по правата на жените.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.