Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ изчерпват оръжията си, за да дадат на Украйна: CNN

Пентагона е загрижен за запасите си от артилерийски снаряди, както и за противовъздушната отбрана и противотанковите ракети, съобщи CNN. Според американската телевизия нараства загрижеността на правителството на САЩ заради неспособността му да продължи да снабдява Украйна с най-съвременни системи и боеприпаси на фона на конфликта си с Русия.

Според трима американски служители, интервюирани от медията, някои от предизвикателствата, пред които са изправени САЩ по отношение на подкрепата за Украйна, включват нейните „намаляващи“ запаси от оръжие и способността на отбранителната индустрия да се справи с търсенето. Количеството от излишните запаси, които Вашингтон може да изпрати в Киев, е ограничено, твърди CNN.

Вашингтон е особено загрижен за наличните запаси от 155-милиметрови артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна отбрана „Стингър“. Някои длъжностни лица също се притесняват от производството на оръжия като противорадoлокационни ракети HARM, ракети земя-земя GMLRS и противотанкови системи Javelin.

Източниците на CNN обаче твърдят, че пробивът в запасите не компрометира националната сигурност, като се има предвид, че оръжията за Украйна не идват от доставките, които Пентагонът запазва за собствените си нужди. Високопоставен служител също така е заявил пред телевизията, че оценката, че САЩ „изчерпват“ оръжията си, е субективна, тъй като зависи от това колко риск Пентагона е готов да поеме.

Едно от основните притеснения е, че американската отбранителна промишленост се бори да се справи с търсенето, докато европейските страни не могат напълно да запълнят собствените си запаси, за да заменят военната техника, изпратена в Украйна. Въпреки това, за да се справят със ситуацията, САЩ се опитват да увеличат производството на определени видове оръжия.

От началото на войната в Украйна в края на февруари САЩ и западните им съюзници предоставят на Киев милиарди долари помощ за сигурност, като Москва многократно предупреждава, че доставките на оръжие само ще удължат конфликта.

Според Министерството на отбраната на САЩ към началото на ноември Вашингтон се е ангажирал да изпрати на Киев над 1400 ракети „Стингър“, 8500 противотанкови ракетни комплекси „Джавелин“, 142 единици 155-милиметрови гаубици и до 903 000 155-милиметрови артилерийски снаряда.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.