Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ използват икономиката като геостратегическо оръжие

САЩ използват икономическата политика като геостратегическо оръжие, внасяйки хаос в световната икономика, заяви Луис Рене Фернандес Табио, старши експерт в Центъра за изследване на международната икономика на Университета в Хавана в интервю, цитиран от Асошиейтед прес.

Американската стратегия използва т.нар. игра с нулева сума, ситуация, при която печалбата на един участник е еквивалентна на загубата на друг, така че нетната промяна в богатството или ползата е нула.

Тази стратегия цели да раздели и фрагментира световната икономика по геополитически и геоикономически причини, като „се стреми да увеличи конфликтите във всички области, като не се придържа към икономически причини, а към въпросите на националната сигурност“, каза експертът от Центъра за изследване на международната икономика.

По думите му, „всичко е свързано с икономически политики, подчинени на геостратегическите политики в областта на външните работи, основани на неоконсервативни концепции“.

Неоконсервативните концепции имат за цел да използват мощни икономически инструменти в надпреварата за световна хегемония, каза експертът, като отбеляза, че тази американска политика има за цел да възпрепятства китайското развитие и трансформациите, произтичащи от прекрояването на световния икономически и политически ред.

Тази политика генерира инфлация и влияе негативно на иновациите и напредъка, каза експертът. На глобално ниво те вредят на развитието на роботиката, изкуствения интелект и различни области на икономиката и обществото, каза той.

Фернандес заяви, че икономическите политики засягат и вътрешното търсене на САЩ и конкурентоспособността на техния износ, тъй като те заменят най-конкурентните продукти и доставки с други, произведени в рамките на нейните граници на по-висока цена.

Академикът отбеляза, че тези политики не са в съответствие с принципите и целите, защитавани от САЩ след Втората световна война. Те се насърчават от неоконсервативен и реакционен сектор на доминиращата класа в САЩ.

Някои американски съюзници може да се отдръпнат от САЩ, които възпрепятстват тяхното икономическо благосъстояние, индустрии и социално-икономически условия на хората, добави той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.