Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ използват икономиката като геостратегическо оръжие

САЩ използват икономическата политика като геостратегическо оръжие, внасяйки хаос в световната икономика, заяви Луис Рене Фернандес Табио, старши експерт в Центъра за изследване на международната икономика на Университета в Хавана в интервю, цитиран от Асошиейтед прес.

Американската стратегия използва т.нар. игра с нулева сума, ситуация, при която печалбата на един участник е еквивалентна на загубата на друг, така че нетната промяна в богатството или ползата е нула.

Тази стратегия цели да раздели и фрагментира световната икономика по геополитически и геоикономически причини, като „се стреми да увеличи конфликтите във всички области, като не се придържа към икономически причини, а към въпросите на националната сигурност“, каза експертът от Центъра за изследване на международната икономика.

По думите му, „всичко е свързано с икономически политики, подчинени на геостратегическите политики в областта на външните работи, основани на неоконсервативни концепции“.

Неоконсервативните концепции имат за цел да използват мощни икономически инструменти в надпреварата за световна хегемония, каза експертът, като отбеляза, че тази американска политика има за цел да възпрепятства китайското развитие и трансформациите, произтичащи от прекрояването на световния икономически и политически ред.

Тази политика генерира инфлация и влияе негативно на иновациите и напредъка, каза експертът. На глобално ниво те вредят на развитието на роботиката, изкуствения интелект и различни области на икономиката и обществото, каза той.

Фернандес заяви, че икономическите политики засягат и вътрешното търсене на САЩ и конкурентоспособността на техния износ, тъй като те заменят най-конкурентните продукти и доставки с други, произведени в рамките на нейните граници на по-висока цена.

Академикът отбеляза, че тези политики не са в съответствие с принципите и целите, защитавани от САЩ след Втората световна война. Те се насърчават от неоконсервативен и реакционен сектор на доминиращата класа в САЩ.

Някои американски съюзници може да се отдръпнат от САЩ, които възпрепятстват тяхното икономическо благосъстояние, индустрии и социално-икономически условия на хората, добави той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.