Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ купуват от Русия ядрено гориво за $1 милиард

САЩ продължават да са силно зависими от Русия за един ключов ресурс, според американското списание Newsweek. Въпреки многобройните санкции Вашингтон продължава да търгува с Москва, купувайки от нея ядрено гориво.

Ядрената енергетика, която генерира електрическа и топлинна енергия от ядрени реактори чрез процес на разделяне на уранови атоми, не е обект на санкциите повече от година след началото на войната. Обогатяването на уран е високоспециализиран процес, който може да се извършва само в определени страни като Русия, пише Newsweek.

Русия извършва едни от най-големите доставки на уран в света и също така е специализирана в необходимия процес на превръщането му в обогатен уран, който след това може да се използва като ядрено гориво. Търговски заводи за преобразуване на уран работят в Русия, Канада, Китай и Франция, като Русия разполага с най-много инфраструктура, необходима за преобразуването.

„Има множество аспекти на пазара за доставка на ядрено гориво. Докато САЩ са самодостатъчни в производството и преработката на уран, възможностите на САЩ за преобразуване и обогатяване са друг въпрос“, каза Стивън Несбит, президент на Американското ядрено общество , пред Newsweek. – „Пазарът на ядрено гориво е международен и доста конкурентен. Руската държавна ядрена компания „Росатом“ е агресивен доставчик на ядрено гориво и държи значителен дял от световния пазар.“

Поради това държавната корпорация за ядрена енергия „Росатом“ осигурява ¼ от ядреното гориво на САЩ и американците продължават да плащат за ресурса, като са похарчили общо 1 милиард долара за миналата година, по дании на Wall Street Journal.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.