Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ купуват от Русия ядрено гориво за $1 милиард

САЩ продължават да са силно зависими от Русия за един ключов ресурс, според американското списание Newsweek. Въпреки многобройните санкции Вашингтон продължава да търгува с Москва, купувайки от нея ядрено гориво.

Ядрената енергетика, която генерира електрическа и топлинна енергия от ядрени реактори чрез процес на разделяне на уранови атоми, не е обект на санкциите повече от година след началото на войната. Обогатяването на уран е високоспециализиран процес, който може да се извършва само в определени страни като Русия, пише Newsweek.

Русия извършва едни от най-големите доставки на уран в света и също така е специализирана в необходимия процес на превръщането му в обогатен уран, който след това може да се използва като ядрено гориво. Търговски заводи за преобразуване на уран работят в Русия, Канада, Китай и Франция, като Русия разполага с най-много инфраструктура, необходима за преобразуването.

„Има множество аспекти на пазара за доставка на ядрено гориво. Докато САЩ са самодостатъчни в производството и преработката на уран, възможностите на САЩ за преобразуване и обогатяване са друг въпрос“, каза Стивън Несбит, президент на Американското ядрено общество , пред Newsweek. – „Пазарът на ядрено гориво е международен и доста конкурентен. Руската държавна ядрена компания „Росатом“ е агресивен доставчик на ядрено гориво и държи значителен дял от световния пазар.“

Поради това държавната корпорация за ядрена енергия „Росатом“ осигурява ¼ от ядреното гориво на САЩ и американците продължават да плащат за ресурса, като са похарчили общо 1 милиард долара за миналата година, по дании на Wall Street Journal.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.