Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ могат да оставят Европа без природен газ, за да “спасят климата”

Администрацията на Байдън е поръчала анализ, който може да сложи край на процъфтяващата индустрия за износ на природен газ в САЩ – ход, който заплашва да изправи климатичните амбиции на президента срещу неговата външнополитическа програма.

Анализът, възложен на министерството на енергетиката, ще проучи дали регулаторите трябва да вземат предвид изменението на климата, когато решават дали предложеният проект за износ на газ отговаря на националния интерес, съобщи Politico.

Износът на американски газ скочи четири пъти през последното десетилетие, тъй като производството нарасна, превръщайки САЩ в най-големия износител на природен газ в света.

Америка измести Русия в доставките на газ за Европа след наложените санкции заради войната в Украйна. Но Байдън също така е изправен пред нарастващ натиск от екологични групи да изпълни обещанието си за преход от изкопаеми горива -решение, което САЩ също обещаха да изпълнят на срещата на върха за климата през декември в Дубай.

Демократите от месеци настояват администрацията на Байдън да обмисли как транспортирането на огромни количества природен газ в чужбина влияе върху емисиите на парникови газове. Сенатор Джеф Меркли поиска  да се преразгледа как енергийното министерство преценява дали даден проект е в обществен интерес.

Сенаторът демократ от Минесота Тина Смит заяви, че е грешка да се игнорира замърсяването, произведено от сектора на втечнения природен газ.

Забраната на износа на природен газ би навредила на изборните шансове на Байдън и би лишила САЩ от значителен приход. В резултат на това Русия ще продава повече газ, за да се компенсира американския.

Още по темата: Американска компания измами Европа с доставките на природен газ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.