Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ могат да загубят контрол над световните финанси заради войната в Украйна: френски експерт

Войната в Украйна е екзистенциална за САЩ, които в случай, че приятелските европейски икономики се изчерпят, рискуват да загубят контрола си над световните финанси, заяви френският историк и антрополог Еманюел Тод в интервю за Le Figaro.

В коментара си той припомня анализ, предложен от професор Джон Миърсхаймър от Чикагския университет, който твърди, че докато за Русия този конфликт е „екзистенциален“, за Съединените щати това е просто още една игра сред другите страни и че победата или поражението в него ще бъде от малко значение за САЩ. „Този анализ обаче е недостатъчен. Президентът на САЩ Джо Байдън трябва да побърза. Америка е крехка и съпротивата на руската икономика тласка имперската система на САЩ към пропастта. Никой не е очаквал, че руската икономика ще може да издържи на „икономическата мощ“ на НАТО“, каза Тод.

Той е сигурен, че Съединените щати са във фаза на дългосрочен упадък и на фона на намаляващото си влияние в света решиха да настояват за по-голямо влияние в своите „оригинални протекторати“, придобити след Втората световна война, с други думи, Европа и Япония. На този фон сривът на европейската икономика, отбелязва експертът, е изпълнен с големи рискове за самите Съединени щати.

„Ако руската икономика предложи дългосрочна съпротива срещу санкциите и успее да обезкърви европейската икономика и успее да оцелее с китайска подкрепа, паричният контрол на САЩ върху света ще се срине, а с него и способността на САЩ да финансират огромния си търговски дефицит. Тази война стана екзистенциална за САЩ. Тя не може да излезе от конфликта преди Русия. Те не могат да се откажат. Това обяснява защо сега сме във война с отворен край, в конфронтация, която със сигурност ще доведе до разпадането на едната или другата страна“, казва Тод.

Конфликтът в Украйна „води до реална икономика, която позволява да се измери реалното богатство на държавите и техния производствен капацитет“, посочва експертът. По-специално, той посочва двукратно увеличение на производството на пшеница в Русия след въвеждането на първите големи санкции през 2014 г., както и водещата позиция на Русия в изграждането на атомни електроцентрали, не само у дома, но и в чужбина.

Изходът от конфликта „ще зависи от способността на двете системи да произвеждат оръжия“, смята Тод. Историкът отбелязва, че преходът към война на изтощение намалява влиянието на напредналите американски военни технологии, използвани от Украйна. Тя извежда на преден план наличието на квалифициран персонал, материални ресурси и промишлен потенциал.

Фундаменталният проблем на глобализацията на Запада започва да се намесва: преместихме толкова много индустрии от нашата територия, че сега не знаем дали нашите военни заводи ще могат да поддържат желания темп на производство“, добави той.

В допълнение към природните и индустриалните ресурси експертът отбелязва голямата роля на човешките ресурси и образованието. Той посочва, че в САЩ само 7% от студентите владеят инженерни професии, докато в Русия има около 25% от тях, което в крайна сметка дава на Русия конкурентно предимство. „Съединените щати запълват тази празнина с чуждестранни студенти, предимно индийци и дори в по-голяма степен китайци. Този ресурс за заместване обаче е ненадежден и вече намалява“, каза той.

Тод също призова да не забравяме за „идеологическия и културен баланс на силите“. Той припомни, че по време на съветската епоха комунистическата идеология е била използвана като мека сила, която е спечелила признание в Китай и отчасти в Индия и Европа. За мюсюлманския свят обаче тази идеология не е била привлекателна поради официалния си атеизъм, смята експертът. „Днес Русия, която отново се позиционира като велика сила, не само антиколониална, но и  консервативна по отношение на традиционните нрави, може да привлече далеч по-голяма подкрепа“, обясни той.

„Западните вестници са трагично смешни: те продължават да казват: „Русия е изолирана. Русия е изолирана“. Но когато погледнете гласовете в ООН, ще се окаже, че 75% от света не следва Запада, който в такива моменти изглежда много малък“, казва Тод. „Сегашният конфликт, който нашите медии са склонни да описват като сблъсък на политически ценности, на по-дълбоко ниво е конфликт на антропологични ценности. Именно тази липса на осъзнатост и дълбочина прави конфронтацията опасна.“

„Реалността е, че Третата световна война вече е започнала. Очевидно е, че конфликтът, първоначално ограничена териториална война, се превърна в глобална икономическа конфронтация между целия Запад, от една страна, и Русия, подкрепена от Китай, от друга, се превърна в световна война“, смята Тод. Експертът очаква, че предвид настоящите икономически и демографски фактори, военните действия да приключат в рамките на пет години.

Той смята, че по един или друг начин европейските страни „участват в убийството на руснаци“, като доставят военно оборудване на Украйна, въпреки че те не се излагат на риск. „Европейците са фокусирани предимно върху икономиката. Можем да усетим реалното участие във войната чрез инфлация и недостиг на различни стоки“, подчерта експертът.

Русия, докато участва в икономическа война (със Запада), частично възстановява военната икономика.

„Това е целта на изтеглянето на войските от Херсон, което последва изтеглянето от регионите на Харков и Киев. Броим квадратните километри, превзети от украинците, докато руснаците чакат падането на европейските икономики. Ние сме основната им фронтова линия“, заяви Тод.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.