Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ наредиха на Google да предаде личните данни на потребители на YouTube

Американското правителство е наредило на Google да предаде информация за всеки, който е гледал множество видеоклипове в YouTube и предавания на живо. Експерти по защитата на личните данни твърдят, че заповедите са противоконституционни, защото заплашват да превърнат невинни зрители на YouTube в заподозрени в престъпления.

Американските власти, разследващи предполагаемо пране на пари с биткойни, искат информация за зрителите на определени видеоклипове с уроци, гледани над 30 000 пъти, съобщи Forbes.

Съдебните заповеди показват, че правителството казва на Google да предостави имената, адресите, телефонните номера и потребителската активност за всички потребители на акаунти в Google, които са имали достъп до видеоклиповете в YouTube между 1 януари и 8 януари 2023 г. Правителството също така иска IP адресите на собственици на акаунти, които не са регистрирани в Google и които са гледали видеоклиповете. Документите не разкриват дали Google е предал информацията.

В една от съдебните заповеди от Кентъки, цитирана от Forbes, полицаи под прикритие искат да идентифицират лицето зад онлайн псевдонима „elonmuskwhm“, което подозират, че продава биткойни, потенциално нарушавайки законите за пране на пари и правилата относно нелицензирания трансфер на пари.

Някои анализатори на поверителността на личните данни обаче смятат, че искането до голяма степен противоречи на чл. 1 и 4  на Конституцията на САЩ, които гарантират свободата на словото и защитата срещу всякакво ненужно преследване.

Още по темата: Google се съгласи да плати $5 млрд. заради тайно следене на милиони потребители 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.