Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ ни обещаха боя за Ф-16 за намалена радарна видимост

Българските изтребители Ф-16, които се очаква да пристигнат през следващите години, ще бъдат боядисани с покритие, което да намали видимостта им от радари, обеща в Пловдив производителят „Локхийд Мартин“. Такава боя обаче е традиционна и не е ексклузивно предложение само за бъдещите български самолети.

Въпросната боя „Have Glass“ намалява видимостта на самолета от радара в сравнение с небоядисаните фюзелажи, заяви Анееш Р. Дата от отдела за индустриално сътрудничество на Lockheed Martin по време на изложението „Хемус 2024“ в Пловдив, цитиран от bulgarianmilitary.com.

„Локхийд Мартин“ подписа договор с българската фирма „Авионамс“ за частична поддръжка на флота от Ф-16, първите самолети от който трябва да бъдат доставени догодина.

„Авионамс“ ще помогне за поддръжката на Ф-16, според представителя на „Локхийд Мартин“ на изложението в Пловдив. Това ще включва поддръжката на електрическите, хидравличните системи и колесниците на самолетите.

Базирана в Пловдив, „Авионамс“ е обслужвала различни самолети за българските ВВС. Предишните им договори с българското министерство на отбраната включват поддръжка на вертолети Ми-8/17/24, тренировъчни самолети Л-39 и МиГ-21 и бойни самолети МиГ-29.

В момента в България се изграждат нови писти в авиобаза „Граф Игнатиево“, за да може американските изтребители, които ще оперираме, да излитат и кацат там. Ф-16 могат да използват само идеално чисти и гладки писти. Причината е в дизайна на фюзелажа. Въздухозаборникът е много ниско разположен. Това е така, защото колесникът на Ф-16 не осигурява достатъчна височина и разстоянието между асфалта и въздухозаборника е много малко.

Именно затова пистата на Ф-16 трябва да е отлично чиста. Иначе има риск боклуците автоматично да попаднат в отвора, който ги отвежда в двигателя. Друг проблем е мекото окачване на колесника.

През април стана ясно, че България и САЩ са направили промени в договора за придобиването на първата партида от 8 изтребители F-16. Този нов договор е бил подписан на 31 януари 2024 г. в Охайо, САЩ, и на 12 април 2024 г. в София, от българска страна от бившия вече военен министър Тодор Тагарев.

На сайта на парламента беше публикуван внесения от Министерския съвет  проект на Закон за ратифициране на международен договор за изменение и допълнение на договора за закупуването на самолети F-16 Block 70  по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS). В проекта изрично е посочено „ратифицираният международен договор да не бъде обнародван в „Държавен вестник“, т.е. да остане скрит от обществото. Какви точно промени в договара са подписани от Тагарев, не беше обявено от правителството.

Още по темата: Още по темата: Полша ще участва в производството на F-16 за България 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

6 COMMENTS

  1. Ха ха ха… и боя за чертежите ни обещали, да не виждаме за какво платихме 6 милиарда лева 🤣🤣🤣

  2. То обещаното не е като даденото ще кажат после муууууууааааа

  3. Купихме 16 прахосмукачки за 6 милиарда лева. Хаха
    Боклуци скапани!

  4. Те обещаха много работи. И тази ако е като тях, по-добре не!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.