Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ обмислят нов метод за смъртно наказание чрез задушаване с азот

Алабама може да прибегне до използване на азотна хипоксия вместо смъртоносна инжекция за изпълнение на смъртна присъда

Американският щат Алабама може да използва нов и неизпитан метод за изпълнение на смъртна присъда на осъден на смърт по-късно този месец.

Според Джеймс Хоутс, заместник държавен прокурор, азотна хипоксия може да се използва за изпълнение на смъртната присъда за Алън Юджийн Милър, който е осъден за убийството на трима мъже при стрелба на работното си място през 1999. Датата на изпълнение в момента е определена за 22 септември чрез смъртоносна инжекция.

Азотната хипоксия убива, като заменя кислорода с азот. На осъдения на смърт може да се наложи да носи маска или пластмасова качулка, дишайки азот и да се задуши от газа в рамките на минути, без да усеща никаква болка. Този метод е одобрен от Алабама и два други щата за екзекуции, но никога не е бил използван.

Възможността за използване на новия метод се появи на неотдавнашно съдебно заседание, по време на което Милър се опита да спре изпълнението на наказанието. 57-годишният мъж заяви, че надзирателят, който е трябвало да му позволи да избере друг метод на екзекуция преди четири години, е загубил съответните документи.

В този документ осъденят е избрал този неизпробван метод на изпълнение на наказанието вместо традиционната смъртоносна инжекция заради страх от игли. От прокуратурата на Алабама твърдяха, че няма доказателства, че това някога се е случвало.

Адвокатът на Милър посочи, че правният му екип иска повече информация за азотната хипоксия, като добави, че не искат клиентът им да бъде тестовият обект за новия метод.

Докато азотната хипоксия се счита за хуманен начин за изпълнение на смъртни присъди, съществува известна степен на несигурност около нея. Например, не е ясно как задържаните могат да бъдат принудени да вдишват смъртоносния газ, какво би станало, ако задържат дъха си или да се съпротивляват, и как да се гарантира, че охраната и посетителите са в безопасност от токсични изпарения.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.