Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ обмислят съдебно споразумение с Асандж за замяна на обвиненията срещу него с по-леки

Правителството на САЩ обмисля да предложи съдебно споразумение с Джулиан Асандж, според което той трябва да се признае за виновен по-друго обвинение, предвиждащо по-лека присъда. Адвокатите му заявиха, че „не са получили индикации“, че Вашингтон възнамерява да промени подхода си.

Wall Street Journal съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ търси начини да прекрати дългата съдебна битка в Лондон на основателя на WikiLeaks срещу екстрадиция в САЩ по обвинения в шпионаж за публикуването преди 14 години на хиляди класифицирани документи, свързани с американски военни престъпления в Афганистан и Ирак.

Планът, който се разглежда, ще бъде да се оттеглят сегашните 18 обвинения по Закона за шпионажа на САЩ, ако Асандж се признае за виновен в неправилно боравене с класифицирани документи. Ако това се случи, вероятно ще бъде освободен скоро, тъй като вече е прекарал пет години в затвор в Обединеното кралство.

Правният екип на Асандж обаче заяви, че не знае за промяна в стратегията на прокуратурата. Един от адвокатите му, Бари Полак, каза в изявление: „Неуместно е адвокатите на г-н Асандж да коментират, докато делото му е пред Върховния съд на Обединеното кралство… Не сме получили индикации, че Министерството на правосъдието възнамерява да разреши случая и Съединените щати продължават със същата решителност, както винаги, да търсят екстрадирането му по всички 18 обвинения, и той е изправен пред 175 години затвор.“

Очаква се Върховният съд на Великобритания да реши през следващите няколко седмици дали да предостави на Асандж допълнително право да обжалва екстрадицията си. Основателят на WikiLeaks, който е държан в строго охранявания затвор „Белмарш“, е твърде болен и не можа да присъства на последното изслушване по делото миналия месец, съобщи Guardian.

Ако съдиите отхвърлят искането на Асандж, той ще е изчерпал всички възможности в Обединеното кралство да оспори екстрадицията си и единственият оставащ път, отворен пред него, ще бъде Европейският съд по правата на човека. Европейските магистрати могат да наредят на Великобритания да не изпълни екстрадицията, докато съдът не е разгледал делото. Ако и това се провали, Асандж може да бъде отведен в САЩ до няколко дни.

Екстрадирането му би имало сериозни политечески последици за администрацията на Байдън, който се кандидатира за втори мандат на изборите през ноември. Предишната администрация, под управлението на Барак Обама, реши да не повдига обвинения срещу Асандж поради опасения, че това ще наруши правата по първата поправка на Конституцията, гарантиращи свобода на словото.

През 2019 г. администрацията на Тръмп обаче продължи с обвинения по Закона за шпионажа от 1917 г., опитвайки се да разграничи конвенционалната журналистика от действията на Асандж, който публикува изтекли секретни документи.

По време на изслушването по делото през февруари неговите адвокати заявиха, че той може да бъде атакуван от държавните агенции на САЩ, ако бъде екстрадиран, особено предвид „реалната възможност за завръщане на администрацията на Тръмп“.

Още по темата: Съдията по делото срещу Асандж е представлявал МИ6 в разследването на смъртта на принцеса Даяна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.