Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ обучават прокси бойци за операции„Убий или плени“ и саботажи срещу чужди правителства (документи)

Силите за специални операции на САЩ не са задължени да проверяват за минали нарушения на човешките права от страна на чуждестранните войски, които те въоръжават и обучават като техни прокси бойци, показват документи, получени по Закона за достъп до инфорамция след съдебно дело, заведено от „Ню Йорк Таймс“.

Съгласно програмата американските командоси плащат, обучават и оборудват чуждестранни „партньорски сили“ и след това ги изпращат в операции „Убий или плени“, съобщи Ню Йорк Таймс.

Документите също показват, че подобна празнина съществува в друга програма на Пентагона за заместващи сили за така наречената нередовна война. Тя е насочена към разстройване на американски „държавни противници“ в чужди държави чрез операции, които не отговарят на пълен въоръжен конфликт — включително саботаж, хакерство и информационни кампании като пропаганда или тайни усилия за формиране на морала.

Пентагонът рядко признава използването на сурогати или чуждестранните войски, с които силите за специални операции работят за преследване на конкретни американски цели. Документите отварят прозорец за това как функционират програмите и какви правила ги управляват.

Прокси силите са все по-важна част от американската външна политика. През последното десетилетие Съединените щати все повече разчитаха на „подкрепа или заместване от местни партньорски сили“ на места като Нигер и Сомалия, за да ограничат разполагането на голям брой американски сухопътни войски, както направиха в Ирак и Афганистан.

Прокси бойци бяха използвани от САЩ и в Сирия, но въпреки многобройните доказателства за връзките им с радикални ислямистки групировки, те бяха наречени „борци за демокрация“. Същите радикални групировки получиха стотици тонове оръжие, за да воюват срещу правителството на Башар Ал Асад. САЩ признаха, че ги обучават и въоръжават, но както винаги това беше наречено „подкрепа за демокрацията“ в Сирия.

Разкритията подчертават необходимостта от по-строги правила за прокси силите, твърди Сара Джейкъбс, демократ в Конгреса. „Трябва да сме сигурни, че не обучаваме насилствени единици, за да станат още по-смъртоносни и да подхранват конфликта и насилието, които се стремим да разрешим“, каза тя и добави: „Това започва с универсална проверка на човешките права.“

Миналата година тя и сенаторът Крис Ван Холън, демократ от Мериленд, внесоха изменение на законопроекта за отбраната, изискващ проверка на сурогатни сили за спазване на човешкитеправа. Предложената поправка премина Камарата на представителите, но не и Сената. Тя каза, че планира да представи по-всеобхватен законопроект за затягане на тези правила.

Пентагонът пази в тайна голяма част от операциите на подчинените си чуждестранни сили.

През февруари Службата за отчетност на правителството подготви доклад, озаглавен „Специални операции: Всеобхватни насоки, необходими за наблюдение и оценка на използването на заместващи сили за борба с тероризма“, но всичко в него извън заглавието е класифицирано.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.