Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ обучават украинските пилоти на F-16 на тактиката на „дивите невестулки“ от войната във Виетнам

Първата група украински пилоти е завършила обучение на изтребители F-16 във военна база в Аризона в САЩ, съобщи говорителят на Националната гвардия на ВВС на САЩ Ерин Ханиган и уточни, че пилотите сега се отправят към Европа за допълнително обучение.

Датският премиер Мете Фредериксен обяви, че Украйна скоро ще получи пет самолета F-16. Те трябва да бъдат доставени следващия месец.

Украинските ВВС са започнали да експериментират с използването на старата тактика на американците, прилагана по време на нахлуването им във Виетнам, за борба с руските системи за противовъздушна отбрана. Тази тактика, наречена „Дива невестулка“, е опасна, защото изисква пилотите да използват самолетите си като примамка, за да отвлекат вниманието на вражеския противовъздушен огън, според анализ на китайския информационен портал Sohu.

„Дива невестулка“ е кодово име, дадено от Военновъздушните сили на Съединените щати на самолет от всякакъв тип, оборудван с противорадиационни ракети и натоварен със задачата да потисне противовъздушната отбрана на противника: унищожаване на радара и  инсталациите, оборудвани с ракети земя-въздух.

Задачата на самолет, изпълняващ ролята на „Дива невестулка“, е да примами вражеската противовъздушна отбрана, така че да насочи радарите на врага към себе си, след което радарните вълни се проследяват обратно до техния източник, което позволява на пилота/пилотите да локализират целта и да я унищожат.

Концепцията „Дива невестулка“ е разработена от ВВС на САЩ през 1965 г. по време на войната във Виетнам. Целта й е локализиране и извеждане от строя на съветските зенитно-ракетни комплекси, които атакуват американските ударни самолети, участващи в операция Rolling Thunder в небето над Северен Виетнам.

По време на войната във Виетнам американското въздушно превъзходство е под въпрос, тъй като войските на ДРВ (Демократична република Виетнам) имат ракети земя-въздух С-75 „Двина“ . За да се противопостави на тази заплаха, американската армия специално създава изследователска група, чиято задача е да проучи начините за борба със съветските управляеми противовъздушни ракети с наземно базиране С-75 „Двина“.

Американците модифицират няколко самолета, така че да могат да откриват и атакуват вражески ракетни системи. Проектът се казва „Дива невестулка“. Подобно на невестулката (малко, атлетично животно, способно да атакува по-големи животни от себе си), американските военни, прибягвайки до тази тактика, използват малки самолети, за да се борят с много по-голям враг.

Западът се съгласи да прехвърли F-16 на Украйна само при определени условия, a Москва обяви, че тези изстребители ще бъдат легитимна цел, тъй като са способни да носят ядрено оръжие.

Според военни анализатори украинските пилоти често са принудени да изпълняват задачи, които са по-трудни от тактиката на „дивите невестулки“. Те трябва не само да се борят с Русия, но и да играят ролята на „примамка“ с цената на живота си. Въпреки че подобна тактика може да промени инцидентно ситуацията на бойното поле, тя не гарантира никакъв успех за Украйна в дългосрочен план.

Още по темата: Военни експерти разкриха защо украинските F-16 ще трябва да ползват писти в съседни държави 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.