Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ отказват да върнат 9-те млрд. долара на Афганистан въпреки хуманитарната катастрофа

Съединените щати се съгласиха да освободят само част от замразените активи на Афганистан, които бяха иззети, след като талибаните дойдоха на власт миналата година, съобщи TRT World.

Едва 3,5 милиарда долара от общо 9 милиарда долара на Афганистан вероятно ще бъдат освободени в Банката на международните разплащания (BIS), базирана в Базел, Швейцария. „Създаден е и международен съвет от експерти, който да извършва разплащанията с парите“, каза източникът на TRT World.

Около 9 милиарда долара от активите на централната банка на Афганистан в чуждестранна валута, държани в американски и други чуждестранни банки, бяха замразени, след като талибаните превзеха Кабул на 15 август миналата година и свалиха поддържаното от САЩ правителство на президента Ашраф Гани.

Администрацията на американския президент Джо Байдън продължи с разговорите за освобождаване на чуждестранните активи на Афганистан миналия месец заради натиска от хуманитарни активисти въпреки присъствието на покойния лидер на Ал Кайда Айман ал Завахири в Кабул, коемнтира медията.

Държавният департамент обаче изключи рекапитализацията на централната банка на Афганистан като „близък вариант“ след убийството на Зауахири, твърдейки, че талибаните са породили притеснения, като са го укривали в нарушение на споразумението за оттегляне на американските войски от 2020 г.

Афганистанската централна банка би могла да получи част от средствата за крайна употреба, „но САЩ биха искали стриктно спазване на протоколите за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма в допълнение към надзора на фондовете от трети страни“, каза източникът.

Международният съвет от експертите има за задача да гарантира спазването на всички тези условия.

„Замразеният резерв е собственост на народа на Афганистан; това е резерв на централната банка, използван при сделките й“, каза говорителят на талибаните, Сухаил Шахийн пред TRT World.

„Народът на Афганистан трябва да вземе решение какво да прави с резерва си и как да го използва. Едностранното решение за резерва на Централната банка на Афганистан е незаконно, освен ако не е договорено от самата банка“, каза говорителят на талибаните.

Хуманитарно бедствие

САЩ бяха подложени на натиск от страна на активисти в областта на правата на човека и афганистанската диаспора да освободят средства за облекчаване на хуманитарната катастрофа в опустошената от войната страна.

За САЩ и западните им съюзници, които досега отказат да признаят талибанското правителство, основната пречка беше да се намери начин да се харчат средствата, без да се оставят талибаните да ползват парите.

„Освобождаването на тези средства е важно за облекчаване на трудностите на афганистанците, на които им е трудно да плащат дори за основни нужди“, каза Шах Мехраби, афганистанско-американски професор по икономика, който е във Върховния съвет на афганистанската централна банка, цитиран от TRT World.

Източник:TRT World
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.