Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ отказаха на Украйна да пратят танкове М1 Ейбрамс

САЩ няма да изпращат основни бойни танкове M1 Ейбрамс в Украйна, съобщи в. „Вашингтон пост“, позовавайки се на официални лица. Въпреки многократните искания от страна на украинското правителство, нито една страна от НАТО не е дарила бойни танкове по западен дизайн от началото на конфликта с Русия.

Говорейки при условие за анонимност, служителят заяви, че високият разход на гориво на танковете „Ейбрамс“ и склонността им да се развалят ги правят неподходящи за украинските военни.

Един от най-тежките основни бойни танкове в световен мащаб, M1 Ейбрамс тежи 60 тона, като най-новият вариант M1A2 е с тегло над 73 тона. Пълен резервоар на M1 Ейбрамс струва повече от 450 долара на миля гориво и ремонт, според доклад на Службата за отчетност на правителството (GAO) от 1991 г.

След десетилетие на служба в американската армия, в доклада се посочва, че M1 Ейбрамс се нуждае от ремонт след по-малко от 710 мили, като в двигателите обикновено се появяват катастрофални „взривове“ след 350 часа работа. Американската армия обаче настоява, че най-новият вариант M1A2, който слезе от производствените линии през 2020 г., „е най-надеждният танк Ейбрамс, произвеждан някога“.

Украйна многократно е искала доставката на американските танкове, представяйки ги като решаващи за военните си усилия. Михаил Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, ги постави в своя „коледен списък с желания“ в публикация в социалните мрежи миналия месец, докато самият Зеленски многократно е искал от САЩ и техните съюзници танкове от началото на войната.

Зеленски  многократно е искал и от Берлин бойни машини на пехотата „Мардер“ и основни бойни танкове „Леопард“. Досега Германия отхвърля тези искания, като депутатът и член на комисията по външна политика на Бундестага Майкъл Мълър заяви пред репортери тази седмица, че изпращането на танковете може да предизвика „ескалация, която никой от нас не иска да си представи“.

Франция стана първият член на НАТО, който обяви прехвърлянето на произведени в Запада „леки танкове“ в Украйна, въпреки че въпросните превозни средства – шестколесни единици AMX-10 – са остарели и технически по-близо до бронираните бойни машини, отколкото танкове като Ейбрамс или Леопард.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.