Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ отлагат доставката на изтребители F-16 и за Тайван „заради пандемията“

Подобно на България, и Тайван ще трябва да чака да получи закупените изтребители F-16 от САЩ. Доставката на 66 изтребителя F-16V от САЩ в Тайван е забавена поради проблеми с производството и веригата за доставки, свързани с пандемията, заяви министърът на отбраната на острова Чиу Куо-ченг, цитиран от Ройтерс. Първата партида самолети трябваше да бъде доставена през четвъртото тримесечие на тази година, но беше откожено до третото тримесечие на 2024 г.

Чиу заяви, че властите са поискали от САЩ да „компенсират дефицита“ и работят с посолството на САЩ в Тайпе и използват други дипломатически канали. „Минимизираме щетите“, каза министърът и добави, че все още се очаква пълната поръчка да бъде доставена преди 2026 г.

Тайванският информационен бюлетин „Фокус“ цитира Чиу, който казва, че договорът за 8 милиарда долара, подписан през 2019 г., не включва финансови санкции за закъсняла доставка и че САЩ обещават да предоставят резервни части предсрочно. Новите доставки ще увеличат флотилията от F-16 на Тайван до повече от 200 самолета, което ще я направи най-голямата в Азия, според Ройтерс.

Тайпе работи за модернизиране на самолетите си в отговор на засиленото напрежение с Китай, като Пекин и Вашингтон се обвиняват взаимно в опасна ескалация в Тайванския проток и по-големия Азиатско-тихоокеански регион. Тайванското министерство на отбраната съобщи в четвъртък, че 16 самолета на Народната освободителна армия и девет военни кораба са засечени близо до бреговете на острова.

Пекин проведе мащабни военни учения около Тайван миналия месец след посещението на президента на острова Цай Ингвен в САЩ. Пекин смята острова, който се управлява от отделно правителство от края на 1940-те години на миналия век, за своя територия и категорично се противопоставя на чуждестранните контакти с властите в Тайпе.

САЩ официално поддържат политиката за единен Китай, като се въздържат от официално признаване на Тайван като независима държава, но продават оръжия на острова и обещават да го защитават от потенциална атака от континенталната част.

Миналата година Тайван се оплака, че доставките на самоходни гаубици M109A6 Paladin са забавени заради пандемията. Тайпе също изрази опасения, че доставките на ракетни системи за противовъздушна отбрана „Стингър“ могат да бъдат задържани заради конфликта между Русия и Украйна.

През април група американски законодатели, които посетиха Тайван, призоваха Белия дом да ускори доставката на продадени оръжия на стойност 21 милиарда долара, обещани на Тайпе.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.